Arriba l'Orígens 2017 a Olot amb Carme Ruscalleda de cap de cartell

Aquest cap de setmana, l'aposta pel producte ecològic, el primer concurs de coques de forner i Idiazabal com a territori convidat són les novetats més destacades de la sisena edició de la fira agroalimentària de productes de qualitat de Catalunya

La Fogaina, la fleca artesana i ecològica amb botiga a les Preses i obrador al Mallol, ha estat l'escenari de la presentació de la fira Orígens 2017.
La Fogaina, la fleca artesana i ecològica amb botiga a les Preses i obrador al Mallol, ha estat l'escenari de la presentació de la fira Orígens 2017. | Martí Albesa.
24 de novembre del 2017
Actualitzat a les 8:22h

Aquest dissabte i diumenge, el Recinte Firal d’Olot es tornarà a omplir de productors d’arreu del territori amb la celebració de la sisena edició d’Orígens, la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya. Reconeguts cuiners i productors oferiran diverses activitats amb un denominador comú destacat: els productes de qualitat.

Les set estrelles que atresora la cuinera Carme Ruscalleda, del restaurant Sant Pau a Sant Pol de Mar, seran un dels atractius principals de la sisena edició d'Orígens, la fira agroalimentària de productes de qualitat de Catalunya, que se celebra al recinte firal d'Olot aquest cap de setmana, tal com es va fer saber durant la presentació a la fleca La Fogaina, a les Preses, en què van participar el regidor de Promoció Econòmica d’Olot, Estanis Vayreda; Pep Palau, director de l’empresa Pep Palau, von Arend & Associats  (empresa organitzadora d’Orígens),  David Coloma, gerent de l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa; Angel Zamora, forner de La Fogaina, i Pere Vila, alcalde de Les Preses

La cuinera Carme Ruscalleda, amb 3 estrelles Michelin al restaurant Sant Pau de Sant Pol de Mar (Maresme), 2 estrelles a Tòquio (Japó) 2 més al Moments de l'Hotel Mandarin de Barcelona serà una de les grans protagonistes de l'edició Orígens d'enguany, on oferirà una ponència magistral el diumenge 26 de novembre i hi cuinarà en directe per a tots els assistents i en la qual desvetllarà alguns dels secrets de la nova temporada als seus restaurants.

 

Ángel Zamora, Pep Palau i Estanis Vayreda durant la presentació d'Orígens 2017 a La Fogaina. Foto: Marti Albesa.


Orígens també comptarà amb d’altres grans professionals com Ada Parellada (Semproniana, Barcelona), Ivan Surinder (Tandoor, Barcelona), Ariadna Julian (Monvínic, Barcelona), Sergi Roca (Equilibri, Navata) i Jordi Juncà (Ca l’Enric, Bianya), que actuaran el dissabte a l’Aula de Cuina, i Vicenç Fajardo (La Plaça, Madremanya), Joan Massegur (Hostal dels Ossos, Associació d’Hostalatge de la Garrotxa), Salvador Brugués (Girona) i Fina Puigdevall (Les Cols, Olot) que ho faran el diumenge.

Espot Fira Orígens 2017 from Ajuntament d'Olot on Vimeo.


A l’Aula de Tast, on es fan tastos i maridatges dels productes exposats a la fira, les activitats del dissabte seran: Tast de mar i muntanya (Girona Excel·lent); Idiazabal, plaers a l’abast (Ajuntament d’Idiazabal); Xocolates de garrofa i cacau i ratafia (Garrofina i Ratafia Trabucaire); Tastem la Vall de Bianya (De Bianya); Vins ecològics de petits cellers (Celler d’Adons, Mas Vida i Suriol). I el diumenge: Pans ecològics, pizzes i coques de recapte (L’Espurna, La Fogaina i Artipà); Cerveses artesanes de nova tendència (Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural); Torrons ecològics (Massaxuxes) i Formatges artesans i vins de varietats autòctones (La Xiquella i Parató).
 
Per la seva banda, com sempre els nens podran gaudir d’activitats pensades per a ells com tallers de xocolata, dolços, embotits, coques o postres, entre d’altres.

Seixanta-cinc estands i noranta productors
 
El 25 i 26 de novembre, el Recinte Firal d’Olot es tornarà a omplir de productors d’arreu del territori amb la celebració de la sisena edició d’Orígens, la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya. Reconeguts cuiners i productors oferiran diverses activitats amb un protagonista destacat: els productes de qualitat.
 
En total la fira comptarà amb 65 estands que acolliran uns 90 productors que oferiran tastos del seus productes als visitants de la fira a través de l’intercanvi de tiquets. El visitant també podrà comprar directament al productor.
 
A data d’avui la fira compta ja amb un 85% dels participants confirmats. D’aquests, un 33% hi participaran per primera la qual cosa confirma la fidelitat per part de molts d’ells però també l’interès creixent que desperta una fira especialitzada com Orígens.

L'espai firal

L’edició d’enguany manté el format però incorpora novetats. Una d’elles és la presència destacada de productes ecològics com pa, formatge, cervesa, vi, etc. que, de moment, ja representen el 33% del productors participants.
 
Pel que fa a la procedència dels productors participants un 35% provenen de les comarques de Girona, especialment de la Garrotxa, un 27% de les de Barcelona, un 15% de les de Lleida i un 13% de les de Tarragona. També hi haurà presència de productors valencians, de les Illes Balears i del País Basc.
 
En referència als sectors, Orígens comptarà amb propostes molt diverses que van des d’embotits, làctics, carns, cervesa, pastisseria o fleca fins a melmelades, olis, fruits secs, verdures, ostres, infusions, vins, licors, vermuts o caves, entre d’altres.
 

Juant a Vayreda, també han participat a la presentació Pere Vila, alcalde de les Preses, i David Coloma, gerent de l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa. Foto: Marti Albesa.

 
1r Concurs de coques de forner de Catalunya

Una altra de les novetats serà el 1r Concurs de coques de forner de Catalunya que se celebrarà el dissabte 25 de novembre. Forners d’arreu presentaran les seves coques a concurs i un jurat format per representants dels sectors del pa, la pastisseria, la formació, el periodisme gastronòmic, gurmets i bocafins serà l’encarregat de decidir els premis.
 
L’objectiu del concurs és contribuir a enaltir l’ofici de forner, promoure un dels seus
productes més característics i incentivar-ne la qualitat.
 
La coca de forner ha d’haver estat elaborada a partir de massa de pa. En el cas de la coca dolça, pot ser gruixuda o prima, portarà sucre pel damunt i pot tenir un aroma anisat o no. També s’accepten variacions diverses (xocolata, espècies, licors, etc.). En el cas de la coca salada, pot portar al damunt tota mena d’ingredients salats.
 
Idiazabal, territori convidat
 
A més, aquesta edició tindrà territori convidat, serà Idiazabal (Goierri ). Cinc petits productors del municipi, dos de formatge d’ovella amb el segell de la DO, un de formatge de vaca ecològic, un de txacolí ecològic i un de sidra ecològica, seran presents a Orígens. Tots ells també oferiran una sessió a l’Aula de Tast.
 
Com en els darreres edicions també hi haurà l’Espai Cervesa, que aglutinarà fins a 5 productors catalans de cervesa artesana del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural.
 
Orígens també comptarà amb sessions de cuina en directe a l’Aula de Cuina, els tastos guiats pels productors a l’Aula de Tast i activitats pels més petits a l’Aula dels Nens. El programa d’activitats es donarà a conèixer properament.
 
Activitats a la ciutat

Orígens també es viurà a la ciutat d’Olot. Un any més Cines Olot i El Celler organitzen una sessió de Gastrocine amb un sopar de montaditos amb DO dins la sala de cinema i la projecció de la pel·lícula alemanya Kebab connection d’Anno Saul. Serà el dijous 23 de novembre a les 20.30 h. L’entrada té un preu de 10 €.
 
A més, durant tot el cap de setmana hi haurà un trenet que circularà del recinte firal al centre de la ciutat. Serà gratuït amb l’entrada de la fira i sense entrada tindrà el cost d’1
€. El dissabte circularà d’11 a 14 h i de 16 a 20 h i el diumenge d’11 a 14 h.
 
El preu de l’entrada a la fira és de 5€ i inclou 5 tiquets de tast. A més de tastar el visitant també podrà comprar directament al productor. L’Aula dels Nens té un preu de 2 euros i l’Aula de Tast d’1. Les inscripcions per a aquestes espais es realitzaran a l’entrada de la fira.
 
L’horari serà el dissabte, des de les 10 del matí a les 9 del vespre i el diumenge des de les 10 del matí a les 8 del vespre.
 
Més informació: www.firaorigens.cat

Seguiu-ne l'actualitat a:
Twitter: @firaorigens | Facebook: /firaorigens | Instagram:  @firaorigens
 
Arxivat a