El ple olotí aprova les ordenances fiscals i els pressupostos de 2018

L'acord només rep els vots de l'equip de Govern | La CUP es queixa que va rebre el patracol documental tot just ahir i que s'hauria pogut posposar el debat al mes de novembre | Augmenten les taxes i impostos un 2%, l'IBI en un 3% i la principal inversió serà per a les obres del Firal

Josep Maria Coma i Punset, que agafa el relleu de Núria Fité, ha promès davant el ple el càrrec de nou regidor del PDeCAT.
Josep Maria Coma i Punset, que agafa el relleu de Núria Fité, ha promès davant el ple el càrrec de nou regidor del PDeCAT. | Martí Albesa.
27 d'octubre del 2017
Actualitzat el 24 de novembre a les 15:52h

Sessió maratoniana avui al ple de l'Ajuntament d'Olot, que s'ha allargat ben bé quatre hores, per bé que s'havia convocat mitja hora abans del que és habitual, a les set de la tarda. Segurament, no n'hi havia per menys, perquè en la mateixa sessió s'han aprovat les ordenances fiscals i els pressupostos municipals per a l'any 2018, a banda de les mocions, de gruix polític, i altres afers de menys calat.

El ple s'ha iniciat amb les bones notícies provinents del Parlament de Catalunya, i ja en l'obertura de la sessió, amb la promesa del càrrec del nou regidor del PDeCAT, Josep Maria Coma i Punset, que agafa el relleu de Núria Fité, que va deixar la seva responsabilitat municipal en el ple del mes de setembre a petició pròpia.

El batlle Josep M. Corominas, a l'inici de la sessió, ha fet una breu reflexió sobre el moment polític que vivim, ha felicitat els olotins pel comportament cívic durant la diada del referèndum de l'1 d'octubre, felicitacions que ha fet extensives al regidor d'Esquerra Republicana, Lluís Juncà, que va ser nomenat el passat dia 24  secretari general de la vicepresidència i d’Economia i Hisenda, en substitució de Josep Maria Jové, a qui l’executiu català va destituir el 22 de setembre amb l’objectiu de protegir-lo del Tribunal Constitucional (TC), ja que se li havia imposat una multa de 12.000 euros diaris.

La tasca facilitadora i informativa de la regidora Montserrat Torras, pel que fa a les ordenances fiscals, ha estat elogiad per tots els grups municipals. Foto: Martí Albesa.


Mentre a l'hora de debatre les ordenances fiscals –que s'han aprovat amb la majoria simple de l'equip de govern, els vots en contra de CUP i ERC i l'abstenció d'Olot en Comú–, els grups a l'oposició s'han desfet en elogis per la tasca d'informació i facilitació de la regidora Montserrat Torras, a l'hora de debatre els pressupostos la regidora de la CUP Mireia Tresserras s'ha queixat que tot el patracol documental es va rebre tot just ahir i que hauria estat molt més adequat tractar-los en el ple del pròxim mes de novembre. Els pressupostos han rebut el vot contrari de la CUP i d'Olot en Comú i l'abstenció dels regidors d'Esquerra.

En qualsevol cas, el batlle ha insistit en més d'una ocasió en el to serè, amable i educat amb què s'ha desenvolupat tot el ple, fins i tot en el moment de màxima tensió, quant el partit xenòfob Plataforma per Catalunya pretenia que s'aprovés una moció per controlar la "radicalització de les mesquites" a Olot, però ha estat rebutjada per unanimitat per tots els grups municipals. To educat i amable que també s'ha fet notar en les diverses mocions de gruix polític que també s'han aprovat avui, inclosa la declaració de Felip VI i Enric Millo com a persones "non grates".

El ple també ha aprovat per unanimitat la modificació dels estatuts del Consorci de les Vies Verdes i ha deixat sense efecte l'acord del 27 de juliol pel conveni que regula la connexió dels aparcaments soterrats del Firal-Firalet. Igualment, s'ha donat compte dels canvis de cartipàs: Josep M.Coma serà regidor de Transparència i Participació i Montse Torras, tinent d'alcalde.

La regidora de la CUP, Mireia Tresserras, s'ha qeuixat del poc temps disponible per poder estudiar els pressupostos presentats per l'equip de Govern. Foto: Martí Albesa.


Les ordenances fiscals

l’equip de govern de l’Ajuntament d’Olot planteja les ordenances fiscals amb un increment del 2% als impostos i taxes d’acord amb l’IPC català d’agost a agost. En el cas de l’IBI, s’incrementa en un 3% addicional, el que representa un augment d’entre 2,72€ a 19,62€ any per a 8 de cada 10 rebuts de la ciutat. Tot i aquest increment, el rebut de l’IBI es troba a Olot (460,81euros) per sota de la mitjana nacional que és de 490’12 euros i molt per sota d’altres ciutats de característiques similars.  

En el cas de les plusvàlues, el canvi de normativa suposarà que només hagin de pagar les transmissions on s’hagi detectat un increment de valor, i no com en l’actualitat que afecta a totes les transmissions (tant compra-venda com herències). Es calcula que aquesta modificació representarà una disminució d’entre 30 i 50% dels ingressos municipals i que, per tant l’Ajuntament pugui deixar d’ingressar uns 400.000€. De cara al 2018, l’Ajuntament té previst pujar el tipus de base de les plusvàlues en el tram de fins a 5 anys (del 22 al 26%) per a les operacions de caràcter més especulatiu.

Per a l’any 2018, l’Ajuntament manté les bonificacions a les famílies monoparentals i aturats i s’han ampliat els beneficis fiscals existents als tributs següents: IBI, Impost d’Activitats Econòmiques, Impost de Construccions, taxa d’ocupació de la via pública i taxa d’entrada de vehicles. Com a novetat, s’introdueix una bonificació de l’IBI (amb un màxim del 20%) als immobles on es desenvolupi un comerç de caràcter emblemàtic. Al sector de la  pagesia, s’aplica una bonificació del 50% de l’IBI rústica. Al sector industrial, ajudes econòmiques equivalents a un percentatge sobre la quota d’IAE amb un màxim del 5% en el supòsit general o del 10% quan l’empresa estigui ubicada en el Nucli Antic o al barri de Sant Miquel en concepte d’estabilitat laboral, establiment de sous dignes i conciliació de la vida familiar i laboral.

També s’amplien les bonificacions als vehicles totalment elèctrics passant del 75 al 95% i un 50% l’ICIO per obres d’instal•lació d’infraestructures destinades a la càrrega de vehicles elèctrics.

Aquest any la principal inversió d’aquest Ajuntament és la remodelació del Firal. A causa de l’afectació que les obres tindran en els veïns i comerços del Passeig d’en Blay i atenent a la petició feta per l’Associació de Comerciants d’Olot i l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa també s’han contemplat les mesures següents:

- Bonificació de 8/12 part de la quota de la taxa per les entrades de vehicles i ampliació de la bonificació de 2/12 de la quota a totes les entrades situades a la zona de l’eixample que provisionalment s’utilitza per el mercat del dilluns.
- Bonificació del 50% de l’IAE a les activitats ubicades en aquesta zona. Bonificació de la quota de gener a agost per totes les ocupacions amb taules i cadires ubicades en la zona del Firal. I bonificació a les escombraries empresarials per un possible decrement en la producció.

Durant tot l’any 2016, els beneficis fiscals de l’Ajuntament van pujar a 468.000€ en concepte d’IBI, IVTM, plusvàlues, IAE, ICIO, taxa de recollida d’escombraries, taxa de cementiri i animals de companyia.

Els pressupostos consolidats de 2018

El pressupost consolidat de l’Ajuntament d’Olot per al 2018 és de 35.146.080€, el que representa un increment del 6,80% en relació a l’exercici actual. Els comptes s’han elaborat en un context de complexitat per diferents motius. D’una banda, per les novetats que es preveu que es puguin aplicar al càlcul de les plusvàlues. També s’està a l’espera de la confirmació per part del Ministeri d’Hisenda de la Participació en els Impostos de l’Estat, que s’ha calculat en un 3% més en relació al 2017, i de l’augment del 2% de les retribucions dels treballadors públics inclosos en el capítol de personal. Per últim, s’ha tingut en compte la situació jurídica i financera de la Generalitat de Catalunya.

Un any més, les partides dels pressupostos amb un augment més significatiu són les d’atenció a les persones. A Educació, l’Ajuntament d’Olot preveu destinar durant l’any 2018 un total 2.555.000€, un 4’62% més que aquest any a causa sobretot de l’obertura de la segona línia de la escola bressol de Sant Miquel. A Serveis Socials 844.000€, 5’23 % més que al 2017 que, per exemple, permetrà el desplegament del model preventiu d’atenció a la infància amb la contractació de 4 nous professionals. La partida destinada a Ocupació 1.060.000€, 20% més que a l’exercici actual.

El pressupost de l’Ajuntament d’Olot per al 2018 preveu 3.587.454€ a inversions, la principal de les quals és la remodelació del Firal (1.800.000€). Dins de projectes estratègics de ciutat,  150.000€ corresponen al PIAM de Sant Miquel i 150.000€ al PIAM de Nucli Antic. Dins d’aquest últim àmbit d’actuació, també es reserven 75.000€ per a posar en marxa un espai de coworking, 150.000€ al projecte de reurbanització de la Plaça del Mig i 150.000€ més per a l’Escola d’Art. 400.000€ es destinen a inversions als diferents barris d’Olot, als quals s’hi afegeixen 100.000€ més per als pressupostos participatius, un projecte que s’ha iniciat aquest 2017 i que es presentarà properament. Els pressupostos també contemplen una aportació de 82.000 euros de l’anualitat per a la compra dels terrenys del futur nou CAP de Sant Miquel.

 

Arxivat a