El ple d'Olot rebutja l'aplicació de l'article 155 contra l'autogovern català

A través d'una moció presentada per Olot en Comú, amb l'abstenció de la CUP | La moció de l'AMI i l'ACM ha rebut els vots favorables de tots els grups, excepte el PSC i OEC, que s'han abstingut

El batlle d'Olot, Josep Maria Corominas, ha presentat la moció de rebuig a l'aplicació de l'article 155.
El batlle d'Olot, Josep Maria Corominas, ha presentat la moció de rebuig a l'aplicació de l'article 155. | @olotuit.
25 d'octubre del 2017
Actualitzat el 24 de novembre a les 15:54h

L'Ajuntament d'Olot ha celebrat un ple extraordinari aquest matí a les 8 h per a tractar la moció presentada per l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis de rebuig a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola que suspèn l’autogovern català. El plenari ha aprovat, amb els vots del PDeCAT-DC, ERC i la CUP i l’abstenció de PSC i OEC, la moció promoguda per l’AMI i l'ACM (vegeu-ne el text aquí) i, igualment, una segona moció, presentada per Olot en Comú (OEC), que ha rebut els vots favorables de tots els grups, excepte els de la CUP, que s'ha abstingut.
 
El regidor d'OEC, Xavier Garcia, ha manifestat que presentava aquesta altra moció perquè estaven d'acord amb la presentada per l'alcalde, però no compartien el primer punt, en què es manifesta el suport al Govern de Catalunya i al Parlament per fer efectiu el mandat popular del passat 1 d'Octubre "en els termes que estableix la Llei del Referèndum d'Autodeterminació i la Llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República aprovades pel Parlament de Catalunya".

Per la seva banda, Lluís Rubió, en nom de la CUP, ha fet una "apel·lació als constitucionalistes del PSC", de qui ha dit desconèixer-ne el sentit del seu vot, per bé que ha afegit que els "era igual". "Vostès –ha afegit– són còmplices fins a l'últim sospir de lleis injustes que avui els ajuntaments hem de desobeir." Per a Rubió, "sembla que haguem tornat al franquisme". Pel que fa a l'ordre constitucional que des de les files del PSOE diuen que cal restablir, Rubió ha manifestat que mai no han vist que el defensessin, per exemple, pel que fa a l'article 47 de la COnstitució, "on s'afirma que tots els espanyols tenen dret a un habitatge". ans al contrari, "van aprovar una llei de desnonament expréa que deixava desprotegides milers de persones".

Per bé que el portaveu del PSC, Josep Guix, ha dit que no volia respondre les al·lusions fetes per Rubió, sí que ha volgut deixar calr que el 1978 "sí que hi érem per defensar les llibertats nacionals d'aquest poble". Guix ha manifestat que votarien a favor de la moció presentada per OLot en Comú, ja que no fa esment a la declaració unlilateral d'independència.

Per Esquerra han intervingut Josep Quintana i Anna Barnadas. Quintana ha manifestat que votarien a favor d'ambdues mocions i ha fet un reconeixement a la tasca de Xavier Garcia, d'Olot en Comú, per haver estat capaç de fer canvis en la seva, tot convidant-los a sumar-se al "procés constituent per decidir com volem que sigui l'Estat català". Per la seva banda, Barnadas ha manifestat que l'article 155 aniquila "les institucions catalanes, igual que fa tres-cents anys, amb la voluntat explícita de suspendre tot el nostre Govern i deixar el nostre Parlament en un estat que podríem considerar vegetatiu".

 

Arxivat a