La 6a edició d’Orígens aposta pel producte ecològic i les coques de forner

Com a novetats d'enguany cal comptar-hi que Idiazabal serà el territori convidat i es repetirà l’Espai Cervesa el 25 i el 26 de novembre

L'edició de 2016 de la Fira Orígens va vendre més de 47.000 tiquets i assolí els 8.000 visitants.
L'edició de 2016 de la Fira Orígens va vendre més de 47.000 tiquets i assolí els 8.000 visitants. | Martí Albesa.
Redacció
23 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 11:11h
El 25 i 26 de novembre, el Recinte Firal d’Olot es tornarà a omplir de productors d’arreu del territori amb la celebració de la sisena edició d’Orígens, la Fira Agroalimentària de Productes de Qualitat de Catalunya. Reconeguts cuiners i productors oferiran diverses activitats amb un protagonista destacat: els productes de qualitat.
 
En total la fira comptarà amb 65 estands que acolliran uns 90 productors que oferiran tastos del seus productes als visitants de la fira a través de l’intercanvi de tiquets. El visitant també podrà comprar directament al productor.
 
A data d’avui la fira compta ja amb un 85% dels participants confirmats. D’aquests, un 33% hi participaran per primera la qual cosa confirma la fidelitat per part de molts d’ells però també l’interès creixent que desperta una fira especialitzada com Orígens.
 
L’edició d’enguany manté el format però incorpora novetats. Una d’elles és la presència destacada de productes ecològics com pa, formatge, cervesa, vi, etc. que, de moment, ja representen el 33% del productors participants.
 
Pel que fa a la procedència dels productors participants un 35% provenen de les comarques de Girona, especialment de la Garrotxa, un 27% de les de Barcelona, un 15% de les de Lleida i un 13% de les de Tarragona. També hi haurà presència de productors valencians, de les Illes Balears i del País Basc.
 
En referència als sectors, Orígens comptarà amb propostes molt diverses que van des d’embotits, làctics, carns, cervesa, pastisseria o fleca fins a melmelades, olis, fruits secs, verdures, ostres, infusions, vins, licors, vermuts o caves, entre d’altres.
 
1r Concurs de coques de forner de Catalunya

Una altra de les novetats serà el 1r Concurs de coques de forner de Catalunya que se celebrarà el dissabte 25 de novembre. Forners d’arreu presentaran les seves coques a concurs i un jurat format per representants dels sectors del pa, la pastisseria, la formació, el periodisme gastronòmic, gurmets i bocafins serà l’encarregat  de decidir els premis.
 
L’objectiu del concurs és contribuir a enaltir l’ofici de forner, promoure un dels seus productes més característics i incentivar-ne la qualitat.
 
La coca de forner ha d’haver estat elaborada a partir de massa de pa. En el cas de la coca dolça, pot ser gruixuda o prima, portarà sucre pel damunt i pot tenir un aroma anisat o no. També s’accepten variacions diverses (xocolata, espècies, licors, etc.). En el cas de la coca salada, pot portar al damunt tota mena d’ingredients salats.
 
Idiazabal, territori convidat

A més, aquesta edició tindrà territori convidat, serà Idiazabal. Cinc petits productors del municipi, dos de formatge d’ovella amb el segell de la DO, un de formatge de vaca ecològic, un de txacolí ecològic i un de sidra ecològica, seran presents a Orígens. Tots ells també oferiran una sessió a l’Aula de Tast.
 
Com en els darreres edicions també hi haurà l’Espai Cervesa, que aglutinarà fins a 5 productors catalans de cervesa artesana del Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural.
 
Orígens també comptarà amb sessions de cuina en directe a l’Aula de Cuina, els tastos guiats pels productors a l’Aula de Tast i activitats pels més petits a l’Aula dels Nens. El programa d’activitats es donarà a conèixer properament.

Cal recordar que l'edició de la Fira Orígens l'any passat va comptar amb 8.000 participants, amb més de 47.000 tiquets venuts i un mitjana de despesa de 25€ diaris.
 
Activitats a la ciutat

Orígens també es viurà a la ciutat d’Olot. Un any més Cines Olot i El Celler organitzen una sessió de Gastrocine amb un sopar de montaditos amb DO dins la sala de cinema i la projecció de la pel·lícula alemanya Kebab connection d’Anno Saul. Serà el dijous 23 de novembre a les 20.30 h. L’entrada té un preu de 10 €.
 
A més, durant tot el cap de setmana hi haurà un trenet que circularà del recinte firal al centre de la ciutat. Serà gratuït amb l’entrada de la fira i sense entrada tindrà el cost d’1 €. El dissabte circularà d’11 a 14 h i de 16 a 20 h i el diumenge d’11 a 14 h.
 
El preu de l’entrada a la fira és de 5€ i inclou 5 tiquets de tast. A més de tastar el visitant també podrà comprar directament al productor. L’Aula dels Nens té un preu de 2 euros i l’Aula de Tast d’1. Les inscripcions per a aquestes espais es realitzaran a l’entrada de la fira.
 
L’horari serà el dissabte, des de les 10 del matí a les 9 del vespre i el diumenge des de les 10 del matí a les 8 del vespre.
Arxivat a