«Jordi Pons, el cinema de l’alpinisme», al Festival de Cinema de Muntanya de Torelló

L’acte inaugural del 35è Festival farà un tribut al gran alpinista català a través de les seves pel·lícules i el testimoni de molts companys d’aventura | El Festival, del 10 al 19 de novembre, aposta per la sessió Natura i Muntanya, que comptarà amb 11 pel·lícules que posen el focus en l’etnografia i la cultura de muntanya | L’exposició central farà un repàs del protagonisme que ha tingut la muntanya en la publicitat impresa durant el segle XX

El director del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, Joan Salarich; la directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Belén Latorre; el director de Centre Banca Clients BBVA de Torelló, Jaume Freixas, i l’alcalde de Torelló, Santi Vivet, han presentat aquest migdia lel 35è Festival de Cinema de Muntanya de Torelló.
El director del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, Joan Salarich; la directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Belén Latorre; el director de Centre Banca Clients BBVA de Torelló, Jaume Freixas, i l’alcalde de Torelló, Santi Vivet, han presentat aquest migdia lel 35è Festival de Cinema de Muntanya de Torelló. | Josep Maria Montaner.
Redacció
11 d'octubre del 2017
Actualitzat a les 11:22h
La vila de Torelló ja ho té tot a punt per tornar a ser el centre neuràlgic del millor cinema a gran altura del 10 al 19 de novembre de 2017. La 35a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya fa un pas més per ampliar el ventall de propostes cinematogràfiques, tècniques i culturals. Tot això, amb l’objectiu de reforçar un model d’èxit internacional que avui el situa entre els festivals de cinema de muntanya més importants del món.

El certamen –coorganitzat per la Fundació Festival de Cinema de Muntanya, la Fundació Antigues Caixes Catalanes i BBVA CX, comptarà amb una programació de luxe a tots els nivells– s'ha presentat aquest migdia amb la presència del director del Festival BBVA de Cinema de Muntanya, Joan Salarich; la directora de la Fundació Antigues Caixes Catalanes, Belén Latorre; el director de Centre Banca Clients BBVA de Torelló, Jaume Freixas, i l’alcalde de Torelló, Santi Vivet.

Els amants del cinema de muntanya tornaran a tenir cita a Torelló, on per 35a vegada, la gran pantalla del teatre Cirvianum projectarà les millors pel·lícules sobre alpinisme, escalada, esports d’aventura i etnografia i natura; una de les grans apostes d’aquesta edició. Tot plegat, amb exposicions, xerrades i activitats especialitzades que completaran una programació única a Catalunya.

Inauguració: Jordi Pons, el cinema de l’alpinisme
 
Per tercer any consecutiu, el Festival BBVA de Cinema de Muntanya converteix l’acte inaugural en l’escenari perfecte per recordar els grans èxits dels catalans a alta muntanya. L’any 2015 va ser un espectacle dedicat al quarantè aniversari dels primers catalans que van coronar un vuit mil i el 2016 la inauguració va recordar les millors fites dels escaladors de casa nostra. Aquesta vegada, el Festival donarà el tret de sortida a la 35a edició amb un tribut a la figura de Jordi Pons.

L’acte inaugural servirà per reconèixer els grans mèrits de l’alpinista català; capaç de combinar de la millor manera la passió per la muntanya i el cinema durant més de  seixanta anys.

Jordi Pons, al costat d’Anglada, Guillamón, Pokorski, Cerdà, Civis i molts altres, van ser els referents d’una nova generació que a la dècada dels cinquanta van iniciar una activitat important a tots els nivells i a totes les serralades del món. Una punta de llança que va situar l’alpinisme català al nivell que li corresponia durant els anys seixanta i setanta. Les grans parets alpines, els Andes, l'Hindu Kush o l'Himàlaia van ser testimonis de les grans gestes d'aquests pioners, de manera que avui no es podria entendre el nostre alpinisme sense la seva contribució. D'entre aquest pioners, Jordi Pons va documentar mitjançant el cinema, moltes de les seves aventures.

És per això que al llarg de l’espectacle inaugural es reviuran les grans ascensions de l’alpinisme català a través de les pel·lícules de Pons acompanyades del testimoni dels seus companys d’aventures. De nou, l’acte estarà presentat per l’alpinista Ferran Latorre i la periodista de TV3 Marta Bosch.

10.11.2017, a les 21.30 al teatre Cirvianum
 

Un altre aspecte de la presentació del festival aquest migdia a Torelló. Foto: Josep Maria Montaner.


Secció competitiva

La secció competitiva tornarà a ser l’eix vertebrador del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló. Durant els deu dies de certamen es projectaran 44 pel·lícules que optaran a endur-se la Flor de Neu d’Or de la 35a edició. Tot plegat, després d’una acurada selecció entre un total de 119 propostes cinematogràfiques rebudes i de 27 països  diferents. Aquestes xifres mantenen l’exitosa tendència dels últims anys i situen la del 2017 com una de les millors edicions del Festival en quant a quantitat i qualitat de les pel·lícules presentades.

Una prova més de l’abast internacional del certamen és que torna a ser l’escenari elegit per estrenar a Europa diverses produccions. És el cas de Dirtbag: the legend of Fred Beckey, un llargmetratge dirigit per Dave O’Leske i que narra els 94 anys d’història d’aquest escalador americà que s’ha atrevit amb les parets més difícils del planeta. El mateix equip productor ja va deixar petjada al Festival l’any 2013 després de guanyar la Flor de Neu d’Or per K2. Siren of the Himalayas. També s’estrenarà a Torelló Last nomads of Everest, un retrat de quina manera subsisteixen les últimes famílies nepaleses que encara viuen de la ramaderia a 4.000 metres d’altitud, a més de dues pel·lícules animades: Modern dinosaurs, vinguda des de Nova Zelanda, i Uruca II, Bugaboos edition, del Canadà.

El ressò internacional forjat al llarg del les 35 edicions situa el Festival com una de les cites obligatòries per a molts directors. Entre els realitzadors habituals, aquest any hi figura el del Fulvio Mariani –diverses vegades premiat a Torelló– amb la seva darrera producció sobre la ruta de la seda To the origins of the skiing. També, hi serà el francès François Damilano, que juntament amb Sophie Lavaud, persegueixen els catorze vuit mil, aquesta vegada, amb K2. Une journée particulière. I uns habituals del certamen com els germans Anne, Véronique i Erik Lapied –que fa dos anys van recollir a Torelló el premi de la International Alliance for Mountain Film– tornaran a ser-hi per presentar Dessine-moi un chamois.

En clau catalana, Jordi Canyigueral arriba al teatre Cirvianum amb la seva darrera  producció, Common Ground, filmada a Sibèria i on els germans Pou i Hansjörg Auer intenten escalar algunes parets fins ara inexplorades.

D’altra banda, l’equip català capitanejat per Jaume Altadill ha escollit el de Torelló com l’escenari perfecte per fer l’estrena mundial de la pel·lícula Vignemale paret nord, 60 anys més tard, que es projectarà fora de competició i dins la sessió Premier. La  pel·lícula demostra de quina manera el gran Jordi Pons va ser capaç de completar la paret més alta del Pirineu amb 83 anys.

Sessió Natura i Muntanya

Després de l’èxit de la primera edició, enguany es presenta com una de les principals apostes. La sessió reuneix les produccions que deixen de banda els esports i posen el focus en la natura, l’etnografia i la cultura de muntanya. La programació comptarà amb un total d’11 pel·lícules especialitzades.

11.11.2017, a les 18.30 i a les 21.30 // 12.11.2017, a les 17.30 //
17.11.2017, a les 21.00 // 18.11.2017, a les 16.00 al cinema El Casal

Sessió Neu Extrem

Els amants de la neu tornen a tenir cita obligatòria a una de les sessions més consolidades del Festival. S’hi podran veure films sobre esquí, snowboard o altres disciplines sobre blanc.

11.11.2017, a les 18.00 al teatre Cirvianum

Sessió +Xtrem

Les imatges més sorprenents des dels punts més vertiginosos tornaran a ser les protagonistes d’aquesta sessió, que reunirà set pel·lícules sobre vol, escalada extrema o wingsuit. Per quart any consecutiu, el film guanyador s’escollirà per votació popular amb el suport de Cervesa del Montseny.

12.11.2017, a les 17.00 al teatre Cirvianum


Cinema Cirvianum

Els més petits també tenen cabuda al Festival. Aquest any, amb la pel·lícula animada La Tortuga Roja; una demostració de com li canvia la vida a un nàufrag després de conèixer la protagonista d’aquesta història.

12.11.2017, a les 12.00 al cinema El Casal

     
Premi de periodisme, digital i escrit

El Premi Periodisme d’Internet vol consolidar les noves bases després que l’any passat fes un pas més i s’obrís a totes les plataformes digitals, més enllà dels blogs. Així doncs, el  premi que convoca la Fundació del Festival Cinema de Muntanya de Torelló vol reconèixer els millors treballs que potencien els continguts de muntanya publicats en portals  informatius, webs multimèdia o altres formats digitals.

D’altra banda, el Festival també premiarà el millor treball publicat en paper en el marc del Premi Periodisme en premsa escrita, que aquest any arriba a la seva tretzena edició. De nou, l’objectiu és reconèixer aquells articles, cròniques o reportatges que destaquen els continguts relacionats amb el món de la muntanya, ja sigui des del vessant esportiu, divulgatiu, social o cultural.

El període per presentar els projectes que opten a endur-se la Flor de Neu de Plata del  Premi Periodisme es va tancar el 20 de setembre.

Sessió de clausura

El lliurament de premis de la 35a edició del Festival manté el format habitual dels darrers anys. La clausura tindrà lloc el dissabte 18 de novembre a les 7 de la tarda i de nou estarà conduït per la periodista Txe Arana. L’acte servirà per fer entrega de les Flors de Neu de Plata i la Flor de Neu d’Or, en vuit categories diferents.

La Flor de Neu d’Or està dotada en 3.000 euros; i els quatre següents, en 1.200 euros. A l’acte de clausura també es farà entrega dels premis al millor treball en periodisme escrit i a  la millor proposta d’Internet sobre temàtica de muntanya.

18.11.2017, a les 19.00 al teatre Cirvianum.

Sessions non-stop

Després de la sessió de clausura es farà la primera projecció non-stop de les pel·lícules premiades a la 35a edició i que continuaran al llarg de diumenge –l’últim dia del Festival– amb dues sessions més.

18.11.2017, a les 22.00 al teatre Cirvianum

19.11.2017, a les 11.00 i a les 17.00 al teatre Cirvianum

 
Preinauguració: concert del cor Exaudio

Per primera vegada en 35 anys, el Festival BBVA de Cinema de Muntanya avança l’inici d’aquesta edició amb una preinauguració. Com a novetat, la nit del 9 de novembre el cor Exaudio d’Igualada oferirà un concert al teatre Cirvianum. El grup format per 32 noies i  dirigit per Esteve Costa interpretarà un repertori musical amb un denominador comú: la muntanya

Entre les cançons que interpretaran en destaquen peces de compositors reconeguts com Mendelssohn, Schumann, Brahms, Rheinberger o Amy Beach, entre altres. També oferiran un petit bloc de música popular catalana. Sota la direcció de Mestre des dels inicis, el 1996, el seu repertori comprèn peces de tots els estils; centrat especialment en compositors dels segles XX i XXI. La qualitat del grup ha estat reconeguda amb diversos premis.

9.11.2017, a les 21.00 al teatre Cirvianum

Exposicions

Muntanyes de publicitat
L’exposició central de la 35a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya mostra quin paper ha jugat històricament la muntanya en l’univers de la publicitat. Més enllà  d’esdevenir un espai per practicar-hi esport, els paisatges naturals també han  estat l’escenari perfecte per reforçar els missatges publicitaris. La mostra, elaborada a partir del fons de l’arxiu del Festival, recull més d’una vintena d’anuncis originals publicats en premsa escrita, especialment a principis del segle XX. Tots ells comparteixen un element comú: la muntanya com a escenari espectacular i simbòlic de primer ordre per promocionar  productes tan diversos i allunyats com vehicles, perfums o tabac, entre altres.

Del 9.11.2017 al 19.11.2017, al foyer del teatre Cirvianum

Antàrtica, gel més enllà de la fi del món
Després de la mostra sobre l’efecte del canvi climàtic a les glaceres dels Pirineus, aquesta vegada la biblioteca Dos Rius acull una exposició dedicada al continent més inexplorat del planeta: l’Antàrtic. Catorze milions de quilòmetres quadrats de gel glacial i mig any de foscor hivernal fan que la vida hi sigui impossible. L’especialista en glaceres Jordi Camins produeix una exposició que mostra els paisatges més espectaculars, els icebergs més sorprenents i, entre aquest territori tan inhòspit, una fauna perfectament adaptada.

Del 27.10.2017 al 18.11.2017, a la biblioteca Dos Rius

22è Espai editorial
El més que consolidat Espai editorial torna a fer-se un lloc al Festival, que manté l’aposta de divulgar les publicacions escrites de muntanya i presentar les últimes novetats. Durant els dies del certamen, s’exposaran prop de 200 títols d’aquest gènere amb editorials de la talla d’Alpina, Desnivel o Piolet.

Del 9.11.2017 al 19.11.2017, al foyer del teatre Cirvianum

Activitats paral·leles

Taula rodona. Més enllà de la neu
La torellonenca Clàudia Galícia i la igualadina Laura Orgué protagonitzaran una  taula rodona per compartir la seva passió per l’esquí de muntanya. L’exitosa trajectòria en els campionats mundials les avala com dues de les millors esquiadores del panorama europeu. Però, i més enllà de la temporada d’hivern? La conversa també servirà per aprofundir en el seu vessant polièdric: la bicicleta MTB pel que fa Galícia i les curses de muntanya en el cas d’Orgué. La periodista de Catalunya Ràdio Maria Guixà compartirà conversa amb les dues esportistes per conèixer de primera mà quin és el seu dia a dia més enllà de la neu.

11.11.2017, a les 16.15 al cinema El Casal

Audiovisual. Un pas més
Obrir una via en solitari a la paret de Xanadu –Arrigetch Peaks–, a Alaska, ha estat l’últim gran èxit de l’escaladora Sílvia Vidal. 53 dies a la muntanya, transportant 150 quilos de menjar i material i 17 dies vivint en una paret d’una de les valls més inhòspites d’Alaska. La catalana serà a Torelló per explicar una experiència de màxima superació que l’ha obligat a afrontar la solitud, les pors i les incerteses fins a l’extrem. Una vivència que ha marcat un abans i un després a una de les millors ambaixadores de l’escalada de bigwall del món.

Si bé els inicis de Vidal van començar a les parets de Montserrat o Montrebei, de seguida va viatjar fins al Yosemite i a la Patagonia per afrontar els reptes més impressionants que avui acumula a la motxilla. L’experiència li ha reservat un lloc en el món de l’escalada, de màxima dificultat i en solitari. En aquest punt se situen les obertures 7 d’espases, al Castle Peak, o Espiadimonis, en una paret del Kailash Parbat; els dos casos, a l’Índia.

16.11.2017, a les 21.00 al teatre Cirvianum

El Festival, a la Biblioteca Dos Rius

La 35a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya estreny nous lligams amb la biblioteca Dos Rius de Torelló després de l’èxit de l’any passat. D’aquesta manera, es reforça l’eix paral·lel del certamen que complementa les projeccions cinematogràfiques a través de xerrades, presentacions i l’habitual exposició. Amb aquesta aposta, la biblioteca Dos Rius esdevé un espai de referència que posa l’accent en la divulgació de la muntanya més enllà del vessant esportiu.

Presentació. Un pòdium irrepetible
Georgina Esteva i Montse Buñuel presentaran Un pòdium irrepetible, un conte il·lustrat que mostra els valors de  l’esport de  muntanya  seguint les experiències de  grans professionals.
13.11.2017, a les 18.00.

Conferència. Viatge a la terra dels inuit
A través de les seves experiències àrtiques, l’antropòleg Francesc Baillón explicarà com és la realitat –poc coneguda– dels inuit, popularment anomenats esquimals.
14.11.2017, a les 19.00.

Conferència. Antàrtica, gel més enllà de la fi del món
L’especialista i observador de glaceres Jordi Camins exposarà les principals diferències entre els pols Nord i Sud a través de pinzellades sobre l’evolució del gel.
15.11.2017, a les 19.00.

Presentació. Passes de tardor a l’Himàlaia
Núria Garcia Quera farà una immersió a les regions del Nepal a través de vídeos, lectures de novel·les i anècdotes dels seus viatges per aquest territori.
16.11.2017, a les 19.00.

Planetari. Les estrelles ens guien    
17.11.2017, de les 15.30 a les 19.30.

Fest-Off

Exposició. Viatge a peu al voltant del Manaslu i els Annapurnes
La sala d’Art 32 de Torelló exposa les obres que l’artista Cristina Curto i Teixidó va il·lustrar al seu quadern de viatge durant la ruta que va fer el 2011 als peus del Manaslu, la vuitena muntanya més alta del planeta. Les il·lustracions reflecteixen com va ser el seu dia a dia viatjant a peu per l’Himàlaia acompanyada d’un guia i alguns portadors.

Dies: 4-25.11.2017
Lloc: Sala d’Art del taller de marc Art 32, al carrer del Pont, 4, de Torelló Horari: de dilluns a dissabte, de 9.30 a 13.00 i de 17.00 a 20.00.

La iniciativa impulsada per Art 32 també inclou un taller de sketching amb la mateixa artista. Cristina Curto i Teixidó ensenyarà les nocions bàsiques d’aquesta tècnica artística i durant més de quatre hores els inscrits faran una ruta pels voltants de Torelló per posar-la en pràctica.

11.11.2017, de les 9.30 a les 14.00
Sortida: Sala d’Art del taller de marc Art 32, al carrer del Pont, 4, de Torelló

Conferències
La programació del Fest-Off també inclourà diverses xerrades tècniques impulsades conjuntament entre comerciants i l’Ajuntament de Torelló. Hi haurà un taller de filmació i fotografia de muntanya, una xerrada dedicada a la mountainbike, una conferència sobre l’acupuntura aplicada en lesions musculars i una sobre enclatges i seguretat en escalada.

11.11.2017, durant tot el dia a la sala de conferències d’El Casal