El Ple d'Olot referma el suport al referèndum del pròxim 1 d'octubre

La moció aprovada ha estat presentada per tots els grups municipals, tret del PSC que s'ha abstingut | S'aprova per unanimitat una moció d'Olot en Comú per demanar al Ministeri la gestió municipal dels pisos de la Sareb | S'ha fet el comiat de la regidora Núria Fité, que encara no se sap per qui serà substituïda

28 de setembre del 2017
Actualitzat el 29 de setembre a les 2:10h
Instantània del Ple de l'Ajutament d'Olot d'aquest dijous 28 de setembre.
Instantània del Ple de l'Ajutament d'Olot d'aquest dijous 28 de setembre. | Foto: Xavier Borràs.

Al final del Ple, els regidors d'ERC han representat el gest que ha de repetir-se el pròxim diumenge arreu de Catalunya. Foto: Xavier Borràs.


La moció per donar suport als alcaldes i als detinguts i investigats del 20 de setembre, al Govern de la Generalitat i a la Mesa del Parlament, presentada conjuntament pel PDeCAT-DC, ERC, CUP i OEC –i que ha defensat en el Ple de l'Ajuntament d'Olot aquesta nit de dijous la regidora Anna Barnadas (ERC)– ha estat aprovada per majoria absoluta dels grups proposants i amb l'abstenció del PSC que, en boca del seu portaveu, Josep Guix, ha expressat el suport al batlle de la ciutat –en relació amb la judicialització de què és objecte–, encara que no compartien "el camí" emprès.

"Sera un gran referèndum"

En un Ple de tràmit –el primer d'aquesta tardor—, just tres dies abans de la celebració del referèndum de l'1 d'octubre a la ciutat d'Olot i arreu de Catalunya, la convocatòria del pròxim diumenge ha planat i ha ocupat bona part de la sessió mensual. Ja d'entrada, durant el despatx habitual de l'alcalde, Josep Maria Corominas ha narrat l'emotiva anada a la plaça de Sant Jaume en suport al president Carles Puigdemont; després, quan s'ha donat compte del decret que va signar l'alcalde el passat 7 de setembre, ha rebut el suport de la majoria de grups, per bé que el PSC en aquests ocasió no ha badat boca.
 

Els regidors de la CUP han tingut penjat durant tot el Ple un domàs explícit en què es reclama Foto: Xavier Borràs.


Finalment, la moció esmentada ha estat defensada pels portaveus de tots els grups: Xavier Garcia (Olot en Comú), que ha insistit que es tracta d'una "mobilització"; Jordi Rubió (CUP-PA), que ha afirmat que era "un honor assistir a l'últim Ple autonòmic"; Anna Barnadas (ERC), que ha dit que érem "en un moment que havíem somniat fa anys"; i, Josep Berga (PDeCAT-DC), que ha manifestat que la moció era del tot oportuna "perquè s’han traspassat els límits de forma grotesca i indignant". Resum sentenciós del batlle: "Serà un gran referèndum".

Suport públic als estudiants, professors i famílies

Entre els anants i vinents d'aquest moció, Jaume Mir, regidor d'Ensenyament, ha tingut oportunitat d'expressar públicament el suport que, en correus privats i discrets, havia expressat, en nom de l'Ajuntament, als directors dels centres d'ensenyament de la ciutat, tant per la polèmica atiada pel diari espanyol El Mundo, –en relació a la manifestació d'estudiants olotins el passat dimarts– com per les amenaces de la fiscalia als directors de les escoles i instituts on el dia 1 se celebrarà la votació referendària.

L'Ajuntament d'Olot no posseeix de mitjans de comunicació públics

La moció de la CUP sobre l’aplicació de bones pràctiques en la comunicació local pública, presentada per Anna Descals, i que pretenia tirar endavant un Pla de comunicació local –amb la revifalla del Butlletí Municipal, un Consell de Redacció Autònom i l'adhesió al "Decàleg de bones pràctiques de la comunicació local pública"– ha estat rebutjat per la majoria sociovergent, tot i haver rebut el suport de republicans i comuns. Estanis Vayreda n'ha defensat la no acceptació perquè, segons ell, ja es comptava amb un Protocol propi de comunicació, que exerceix amb professionalitat Anna Diago, i que difícilment es podien adheir al "Decàleg…" si l'Ajuntament no posseeix cap mitjà públic. "De bon rotllo", ha dit al final de la seva intervenció de rèplica.

Unanimitat per reclamar al Ministeri, però poques esperances de resolució

Més sort ha tingut la moció que ha presentat Xavier Garcia (OEC) per a demanar al Ministeri d'Indústria espanyol la gestió municipal dels pisos de la SAREB i evitar l’especulació immobiliària al municipi, ja que ha estat aprovada per unanimitat per part de tots els grups municipals. Tanmateix, com ha expressat Anna Barnadas (ERC), no s'ha de confiar gaire que tiri endavant, tant per les negatives continuades del Govern espanyol a qualsevol proposta de progrés aprovada a Catalunya com pel fet que, davant la imminent proclamació de la República, caldrà fer-ho tot de cap i de nou.
 

La regidora Núria Fité ha correspost emocionada al comiat que li han fet la resta de regidors durant el Ple d'avui. Foto: Xavier Borràs.


Comiat de la regidora Núria Fité

El Ple ha fet un emotiu comiat a la regidora Núria Fité (PDeCAT), que ha correspost a l'escalf expressat per tothom quan ha dit que havia estat "un honor servir els olotins" durant ots aquests anys. L'acceptació de la renúncia de la regidora de 47 anys –per motius personals– haurà de seguir en el pròxim Ple, el 26 d'octubre, amb l'aprovació de qui l'hagi de substituir: bé Josep Ferrer, si segueix el torn, bé qui, finalment, ho accepti.

 
Arxivat a