Olot acull la jornada Fem Veïnatge: Mercat de Conversa i Proximitat

Recuperar la idea de ciutat com a espai de relació, de lloc de trobada entre veïns i veïnes, i de generació de converses és el principal motiu d’aquest primer mercat

El regidor de Benestar Social, Pep Berga, el tècnic del CASG, Eduard Carrera, l'artista Servand Solanilla i el director de l'ABS d'Olot durant la presentació, Josep Nicolau
El regidor de Benestar Social, Pep Berga, el tècnic del CASG, Eduard Carrera, l'artista Servand Solanilla i el director de l'ABS d'Olot durant la presentació, Josep Nicolau | Foto: @olotuit.
Redacció
15 de setembre del 2017
Actualitzat a les 9:51h
El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, conjuntament amb l’Ajuntament d’Olot, la Facultat d’educació i psicologia de la UdG, l’ICS (Ambulatori d’Olot), Roba Amiga, altres institucions i persones individuals, proposen la jornada Fem Veïnatge: Mercat de Conversa i Proximitat que es desenvoluparà el dilluns 25 i divendres 29 de setembre a la ciutat d’Olot.  La presentació ha tingut lloc aquest matí al Saló de Sessions de l'Ajuntament d'Olot i ha anat a càrrec del regidor de Benestar Social, Pep Berga, del tècnic del CASG, Eduard Carrera, de l'artista Servand Solanilla i del director de l'ABS d'Olot, Josep Nicolau. 

Per què aquesta jornada? El mercat sempre ha estat un espai de relació, de compartir, on les persones no només hi van a comprar sinó que històricament sempre han estat un espai de veïnatge. De contacte entre veïns i veïnes de la ciutat i els pobles de l’entorn. De trobada. On les converses entre veïns i veïnes es converteixen en un dels trets distintius d’aquests espais.

Recuperar la idea de ciutat com a espai de relació, de lloc de trobada entre veïns i veïnes, i de generació de converses és el principal motiu d’aquest primer mercat de proximitat i de conversa. Un mercat que vol potenciar la idea de proximitat, entesa des de l’acollir i el donar la benvinguda a l’altre. Que naturalitza la discussió com a element de construcció. Que no intenta que s’entengui a l’altre, sinó que ens entenguem.

En definitiva, proposem generar debat entre la ciutadania i oferir un espai que té com a finalitat: reconstruir a partir d’espais de la conversa, que sorgiran per tota la ciutat, la idea que tenim de l’altre enfocant en la capacitat de ser junts. És a dir, generant discussió de com podem recuperar l’espai públic com a espai de relació i proximitat. On els ciutadans i ciutadanes esdevenim protagonistes i on el compartir esdevingui quotidianitat

Que és proposa? Crear espais de conversa i trobada distribuïts per diferents punts de la ciutat, i que es centren en 3 activitats diferents:

En primer lloc, el dilluns 25 al matí, i el divendres 29 a la tarda hi haurà l’espai “converses informals” on diferents experts reconeguts a nivell català i també a nivell internacional, estaran al carrer per conversar amb la gent a partir de petites xerrades que aquests oferiran sobre temes com el compartir, la proximitat, el recuperar la ciutat per les persones, el renaixement del municipi com a motor de transformació social, la importància de recuperar el carrer com a espai de relació, etc.

En segon lloc, el divendres 29 a la tarda (de 17 a 21 hores) proposem l’espai “regalem conversa” que consistirà en dos accions que tenen com a finalitat recuperar el carrer com espai de relació i com a lloc de trobada. Aquestes dos accions son:

SEU i PARLEM-NE:  espais “regalem conversa” dinamitzats per mediadors i mediadores, educadors i educadores socials, metges i metgesses, infermers i infermeres, tècnics i tècniques comunitàries, arquitectes, entre d’altres i d’arreu de Catalunya que, de forma voluntària, s’ubicaran en taules i cadires als carrers del centre de la ciutat i en espais on la ciutadania hi fa la seva vida quotidiana. Aquests espais estaran senyalitzats i han de servir per generar espais lents i tranquils al centre de la ciutat, on deixem de banda les presses i recuperem el veïnatge.

DIÀLEGS DE CARRER: Proposem una crida a què la gent d’olot “baixi una cadira al carrer”, es descarregui el cartell “regalem conversa” i faci de col·laborador, recuperant el carrer com un espai de conversa i de trobada amb els veïns i veïnes. El baixar la cadira al carrer, és una acció que històricament han fet els veïns i veïnes de la ciutat, i que en alguns carrers encara es fa, però volem fer-ho visible ja que s’està perdent, i precisament això és un acte de ciutat que servia per teixir bones relaciones entre el veïnat.

Per apuntar-se a fer de col·laborador, només cal fer un correu electrònic a ecarrera@casg.cat o trucar al 972 26 66 44 (Eduard).

Finalment, i en tercer lloc, proposem un laboratori de regeneració de veïnatge. Un espai de reflexió, i on participaran professionals, veïns/es i serveis de municipis d’arreu de Catalunya. Precisament, aquest laboratori es centra en oferir espais de debat que tinguin com a objectiu promoure reflexió per recuperar la ciutat per les persones. És a dir, es tracta de una jornada que té com a finalitat repensar les polítiques públiques, i crear discurs per fer ciutats més humanes. Ciutats on apostem per el benestar de la ciutadania, i on els protagonistes siguin els ciutadans i ciutadanes.
Arxivat a