El film garrotxí «Estiu 1993», seleccionat per als Oscars

L'opera prima de Carla Simón competia amb "Abracadabra" i amb "1898. Los últimos de Filipinas"

Carla Simón, durant el rodatge del seu primer llargmetratge
Carla Simón, durant el rodatge del seu primer llargmetratge | Avalon
Redacció
07 de setembre del 2017
Actualitzat a les 16:46h
La catalana Estiu 1993, dirigida per Carla Simón és la pel·lícula seleccionada per a la 90a edició dels Premis Oscar per representar l'estat espanyol en la categoria de Millor pel·lícula de parla no anglesa, tal com ha anunciat aquest dijous l'Acadèmia del cinema espanyol. El film competia amb Abracadabra i 1898. Los últimos de Filipinas.

Estiu 1993 era la que havia aconseguit més guardons, entre els quals destaca el premi de la Millor òpera prima a la 67a edició del Festival de Berlín i el gran premi de la secció Generation Kplus del mateix certamen. Just després, Estiu 1993 va recollir la Bisnaga d’Or del Festival de Màlaga, va ser distingida com la millor al Cannes Écrans Juniors a Canes, el premi a la millor direcció del Festival de Cinema de Buenos Aires i el guardó al millor llargmetratge i nova crítica en el 10è Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT).

Simón, abanderada del nou talent català

L'opera prima de Carla Simón és l'última mostra d'aquest nou talent que esclata en noves i joves mirades. És una obra que emociona i que ens manté asseguts a la cadira mentre dura, sense caure en tòpics lacrimògens o en efectismes barats. Explica com la Frida (esplèndida Laia Artigas) viu el primer estiu sense la seva mare, que acaba de morir. Una nena de sis anys que haurà d'entomar el trànsit difícil cap a una nova vida, en un exercici valent i arriscat de la pròpia directora, que rememora allò viscut per ella l'any del títol.