​La Vall d’en Bas instal·la una àrea de compostatge pionera a les comarques gironines

Transforma les restes únicament vegetals en adob gratuït per a la població | Es tracta d’una prova pilot que no descarta exportar-se a altres localitats | En la nova instal·lació els veïns poden dipositari tot tipus de branques, fulles, troncs o restes de jardí

Imatge de la nova àrea de compostatge comunitària a Sant Esteve d'en Bas.
Imatge de la nova àrea de compostatge comunitària a Sant Esteve d'en Bas. | Pau Masó
23 d'agost del 2017
Actualitzat el 13 de setembre a les 18:10h
La Vall d’en Bas ha presentat aquest dimarts un espai pioner a les comarques gironines. És el primer que existeix a la demarcació i permet transformar, de forma molt simple, les restes vegetals en adob que els veïns poden adquirir gratuïtament.

De fet, són els propis ciutadans qui fan funcionar la instal·lació: dipositen les restes vegetals que tenen a casa i s'emporten el compost que s’ha produït gràcies a les fraccions anteriorment dipositades. L'espai està situat a Sant Esteve d'en Bas i es divideix en tres espais: un per troncs i branques, un altre per restes de jardineria i un últim on s'acumula l'adob produït. 
 

El piló de compost que els veïns poden agafar gratuïtament i que s'ha generat de les restes que els ciutadans han dipositat anteriorment. Foto: Pau Masó


Es tracta d’una iniciativa pionera a les comarques gironines i alhora una prova pilot que pretén experimentar l’ús que en fa la població per, si s’escau, exportar-ho a altres localitats. L’àrea de compostatge comunitari s’ha tirat endavant entre l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, l’Agència de Residus de Catalunya i el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa. El cost total de la instal·lació no arriba als 12.000 euros i es preveu que també permeti incrementar la quantitat de residus vegetals que té el municipi, actualment es troba en el 5%.
 
Pensant en el 2020
 
L’alcalde de la Vall d’en Bas, Lluís Amat, ha afirmat que l’aposta per tirar endavant aquesta àrea de compostatge es fa pensant en l’any 2020. Aquesta és la data que la Unió Europea ha marcat per disminuir de forma dràstica els nivells de residus. “Tots tenim aquest any a l’horitzó. Europa marcarà molt durament les tones que es portin a l’abocament. Hem d’intentar baixar el nombre de residus que es porten a l’abocador”, ha afirmat Amat, qui també ha afegit que el consistori està “satisfet de contribuir en una filosofia nova” que entre tots s’ha de construir.