Olot perfila el congrés mundial de vulcanologia que se celebrarà a la ciutat el 2018

El risc volcànic, el geoturisme o la sedimentologia, entre altres, seran els àmbits d’estudi de la trobada internacional | De moment, 80 investigadors ja han demanat inscriure-s’hi

Grederes del volcà Croscat.
Grederes del volcà Croscat. | Martí Albesa
10 de juliol del 2017
El congrés mundial de vulcanologia, anomenat Maar Conference, va prenent forma. Olot acollirà la trobada el 2018 i ja s’han presentat els àmbits que s’hi tractaran. Des del 21 al 25 de maig de l’any que ve, es parlarà temes estrictament geològics, com les dinàmiques d’erupció, la geoquímica o la petrologia, però també subjectes d’altres disciplines com el risc volcànic, el geoturisme o la sedimentologia.
 
De moment, una vuitantena d’investigadors d’arreu del món ja han enviat la sol·licitud per apuntar-se al congrés, tot i que les inscripcions s’obren passat l’estiu. En total, s’espera que un centenar de científics assisteixin a aquesta trobada mundial que ha celebrat les anteriors edicions a la Xina, Mèxic, Nova Zelanda, Argentina, Hongria i Alemanya.
 
També s’ha fet públic que durant els dies previs a la trobada hi haurà un viatge de camp per conèixer el territori volcànic català, amb visites al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la Crosa de Sant Dalmai o el Camp dels Ninots de Caldes de Malavella. El viatge postcongrés serà al Parc Naturel Régional des Volcans d’Auvergne, a França.
 
Santa Margarita i Can Tià, dos volcans Maar
 
Aquest congrés se celebra cada dos anys en una ciutat diferent del planeta on, a part d'assistir a xerrades i conferències, els assistents visiten sobre el terreny diferents volcans Maar. A la Garrotxa, el volcà de Santa Margarida i el de Can Tià són dos exemples de volcans de tipus Maar. Es caracteritzen per haver-se format amb erupcions molt explosives, on el magma ha topat amb l'aigua d'un aqüífer subterrani en el moment de sortir a l'exterior. Aquests volcans solen tenir cràters circulars i de grans dimensions, on en alguns casos fins i tot s'hi forma un llac al seu interior.
 
El director del congrés serà el geòleg i vulcanòleg olotí Xavier de Bolós, que va ser l'encarregat de defensar la candidatura a la Xina, on Olot competia contra una ciutat russa per ser la seu del 2018.
Arxivat a