Els familiars de 15 nenes de la Garrotxa han signat el compromís de no mutilació genital durant el 2016

A la demarcació són un total de 114, una xifra inferior al 2015 | La pràctica està reconeguda com una violació dels drets humans

Nació Garrotxa
10 de juliol del 2017
Les famílies de 15 nenes de la Garrotxa van signar durant el 2016 el document a través del qual es comprometen a evitar la mutilació genital femenina de les seves filles. També ho han fet en 27 casos a Salt, 11 a Banyoles i 11 a Figueres, en un total de 114 a la demarcació. Es tracta d'una xifra lleugerament inferior a la registrada l'any 2015, quan es van aconseguir 146 compromisos.
 
L'acord es rubrica a les consultes de pediatria abans que la família viatgi als seus països d'origen i s'estableix després d'un treball preventiu i de revisió de les menors. Es calcula que hi ha unes 1.400 menors en risc de patir-la. En la majoria dels casos, les famílies provenen de Gàmbia (50,3%), el Senegal (21,5%) i Mali (12,3%).
 
Aquestes les dades que s'han presentat en el marc de la trobada anual de taules locals celebrada aquest dimecres i de la taula provincial de prevenció de la mutilació genital femenina i els matrimonis forçats. La prevenció es treballa a través dels professionals de l'Agència de la Salut Pública; la Secretaria d'Igualtat i d'Afers Socials del Departament de Treball; el Departament d'Ensenyament; Mossos d'Esquadra; l’Institut Català de les Dones, la Subdelegació del Govern; el Col·legi d'Advocats a Girona i ajuntaments, consells comarcals i Diputació. Aquest ens treballa de manera coordinada amb 20 taules municipals i comarcals que hi ha arreu de la demarcació (3 a l'Alt Empordà; 4 al Baix Empordà; 6 al Gironès; 4 a la Selva; 1 a la Garrotxa; 1 al Pla de l'Estany i 1 al Ripollès).
 
Una violació dels drets humans
 
La mutilació genital femenina està reconeguda internacionalment com a violació dels drets humans de dones i nenes i està considerada una de les màximes manifestacions de violència masclista. És una pràctica molt dolorosa física i psicològicament i té greus conseqüències a curt i a llarg termini.
 
Pot produir hemorràgies greus, problemes urinaris, quists, infeccions, infertilitat, complicacions en el part i mort dels nadons, entre d’altres. Es calcula que cada any, més de 3 milions de nenes corren el risc de patir l'ablació arreu del món i que més de 200 milions de dones i nenes vives n'han estat objecte. El matrimoni forçat és una altra de les pràctiques habituals en diversos països i també constitueix una vulneració greu dels drets humans.