Les últimes troballes confirmen que l’Aubert de la Vall d’en Bas es va habitar el segle V

Unes peces de ceràmica confirmen una teoria que ja se sospitava |Els treballs en el jaciment posen punt i a part després de 10 anys | Les restes humanes han estat la gran absència de les excavacions

El jaciment ocupa uns 1.000 metres quadrats
El jaciment ocupa uns 1.000 metres quadrats | Can Trona
NacióGarrotxa
08 de juny del 2017
Les últimes restes ceràmiques que es van trobar a l'Aubert d’Hostalets d'en Bas en la darrera campanya de l'any passat, han confirmat que l'assentament es va fundar durant la segona meitat del segle V. Aquesta era una dada que ja apuntaven les datacions de carboni 14 però que ara s'ha acabat de confirmar.
 
Els treballs van començar el 2006 i van acabar el 2016, permetent explorar a fons la zona central que fa uns 1.000 metres quadrats. Aquest dimecres s’ha presentat una "visió global" de la investigació on se subratlla que aquest és un jaciment d'interès perquè conté una seqüència completa d'una explotació agrícola i ramadera que va des de mitjans del segle V fins al segle X.
 

Jaciment de l'Aubert als Hostalets de la Vall d'en Bas Foto: Can Trona


Que la fundació de l'assentament fos a mitjans del segle V és una dada que "encaixa" en el moment en què les viles romanes que tenien grans explotacions s'abandonen i comencen a aparèixer explotacions agropecuàries més modestes com la de l'Aubert. Aquesta confirmació s'ha fet a partir d'unes restes de ceràmica importades aquella època de França –l'antiga Gàl·lia-, que han aparegut en el nivell més antic del jaciment, segons explica Jordi Gibert, codirector de les excavacions.
 
Estructures, ceràmiques i objectes de metall
 
Entre les troballes que s'han fet durant els deu anys que s'hi ha treballat, destaquen les estructures de les habitacions o una àrea d'emmagatzematge formada per diverses sitges. A nivell de restes, destaca per exemple una olla del segle X que es va trobar trencada però amb totes les peces i que s'ha pogut reconstruir on al seu interior hi havia un pollet. També ha aparegut una moneda d'aquest segle, força insòlita, i objectes de metall de la vida quotidiana, com ara algunes eines del camp o un braçalet de bronze.
 
Les restes humanes, la gran absència
 
El que no s'ha trobat encara a aquest jaciment ha estat la zona on s'enterraven els morts, un espai que abans del segle X estava associat al lloc on els seus habitants vivien però que en el cas de l'Aubert no s'ha trobat cap pista sobre la seva possible localització. I aquesta, segons Gibert, seria una informació de gran interès ja que permetria conèixer aspectes de la vida i el treball, com ara la mitjana de vida, les malalties o la nutrició.