​Detenen dos homes per estafar 50.000 euros utilitzant una empresa càrnia de la Garrotxa com a esquer

Falsificaven albarans de les empreses perjudicades, que veien com posteriorment els reclamaven una compra que no havien fet

Redacció
30 de maig del 2017
Actualitzat a les 19:00h
Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat 25 de maig dues persones per estafar 48.716 euros a nou empreses del sector carni del Baix i de l'Alt Penedès, el Tarragonès i el Garraf falsificant albarans per comprar carn a una empresa de la Garrotxa, que segons les sospites dels agents després es revenia a tercers.

La investigació va començar a principis d'abril quan un empresari del sector de la carn va denunciar que una empresa li havia reclamat el pagament d'una comanda que ell no havia fet. Un cop comprovada la documentació de la compra, l'empresari va veure que l'albarà havia estat falsificat. Els detinguts, dos homes de 49 i 34 anys, de nacionalitat espanyola i veïns de Castellet i la Gornal, estan acusats dels delictes d'estafa continuada i falsificació de documentació mercantil i després de passar a disposició judicial van quedar en llibertat amb càrrecs.

A partir d'aquesta primera denúncia, els agents van obrir una investigació per determinar-ne l'abast de l'estafa. Així, els mossos van poder comprovar que, des del setembre fins al desembre de l'any 2016, fins a nou empresaris d'establiments carnis del Baix i l'Alt Penedès, el Tarragonès i el Garraf havien patit una estafa similar. Per estafar-los, els dos detinguts van falsificar més de 50 albarans mitjançant signatura falsa.

Identitat suplantada

Els Mossos d'Esquadra van determinar que els dos detinguts havien aconseguit les dades de les empreses estafades i havien suplantat la identitat per comprar carn a una empresa de la Garrotxa. A més, els detinguts havien pactat una comissió que cobraven a través d'una tercera empresa.

Per a poder cometre l'estafa, els detinguts falsificaven les signatures "de rebut" dels albarans que emetia l'empresa de la Garrotxa perquè aquesta facturés a les empreses estafades i, a més, els pagués a ells la comissió. Els investigadors sospiten que els detinguts revenien el gènere a terceres empreses.

Prèviament, els detinguts es guanyaven la confiança de l'empresa proveïdora. Per aconseguir-ho feia comandes que pagava ràpidament, de manera que donava la imatge d'una empresa solvent. Un cop l'estafador havia establert una relació comercial i aprofitant el vincle de confiança creat, feia comandes per un import més elevat que després passava a pagar mitjançant xecs o talons que mai no s'arribaven a cobrar o es carregaven a comptes sense fons.

Dels dos detinguts, cap d'ells amb antecedents, s'ha pogut comprovar que l'home de 49 anys, qui utilitzava diversos noms per fer els negocis fraudulents, va cometre set delictes d'estafa. Pel que fa a l'home de 34 anys s'han pogut provar dues estafes.