1 de 10
estiu

Les Planes d’Hostoles subvencionarà tancats per a evitar l’entrada a finques privades de turistes que visiten els gorgs

La partida és d’un total de 5.000 euros i els particulars podran demanar fins a 1.500 | Durant la passada Setmana Santa es van posar més de 100 multes a vehicles mal aparcats als voltants dels gorgs

Un dels gorgs de la Garrotxa | Wikimedia
per NacióGarrotxa, Les Planes d'Hostoles | 30 de maig de 2017 a les 09:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de maig de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de les Planes d'Hostoles ha aprovat una línia d'ajuts per construir tancats a les finques que hi ha tocar dels accessos dels gorgs, un espai natural molt freqüentat per visitants. Els propietaris podran demanar fins a 1.500 euros –la partida és d'un total de 5.000 euros- destinats a construir un tancament o posar senyalització amb efecte dissuasiu on s'indiqui que és una finca privada.
 

L'alcalde, Eduard Llorà, explica que en alguns punts hi ha dificultats per distingir on acaba l'espai públic i comença la part privada. Aquesta situació "genera confusió" al turista i també situacions "violentes" dels propietaris quan s'adonen que tenen desconeguts al seu jardí.
 

Els particulars que sol·licitin l'ajut hauran de cenyir-se a les condicions establertes, com ara que el tancament ha de ser de fusta perquè és el que pertoca per ser una zona rural o que la quantitat subvencionada serà com a màxim del 50% del cost total de l'obra i amb un import màxim de 1.500 euros per cas. Pel que fa a la senyalització, poden ser cartells de prohibit el pas, zona privada o gos perillós, entre d'altres opcions. Les actuacions es faran sota el control dels serveis tècnics municipals mentre. Les sol·licituds s'atendran per ordre de petició.
 

Ajuntament de les Planes d'Hostoles Foto: Andreu Oliveras


"No sabem com anirà perquè és la primera vegada que oferim aquest tipus d'ajuts", ha reconegut l'alcalde. Si hi ha força demanda, tenen previst obrir una nova convocatòria a partir de finals d'any i una altra l'any següent. Els diners provenen de les multes a conductors que aparquen on no toca i que no fan cas de la senyalització. L’Ajuntament va aprovar unes ordenances de civisme el juny passat per regular, entre altres coses, l’ús d’espais públics com els gorgs on hi ha una gran afluència de visitants i problemes de mobilitat per la presència de vehicles mal aparcats. Les sancions són de 50 euros si es paguen en un període de temps concret.
 
Més de 100 multes des de Setmana Santa
 
Des de Setmana Santa, que va ser quan l'agent que tenen contractat va començar de nou a vigilar la zona, ja s'han posat 100 multes a conductors que han aparcat on no està permès i no utilitzat les zones habilitades. L'alcalde lamenta que encara hi hagi aquest incivisme però també ha explicat que cada cop són més els usuaris que han entès que no es pot accedir amb el vehicle fins als gorgs, com es venia fent fins fa un any. Aquesta vigilància es mantindrà fins al setembre i també es farà en cap de setmana si continua havent-hi una afluència important de visitants. Durant l'estiu passat es van posar unes 300 multes.
 

Diversos vehicles mal aparcats, aquest estiu als gorgs de les Planes d'Hostoles. Foto: Aj. de les Planes

 

Participació