Olot suma esforços pel respecte a les creences i religions

A través d’una campanya que s’allargarà fins al 2018, la ciutat informarà i divulgarà la diversitat de pensament entre la societat | S’han programat una vintena d’activitats, entre elles una conferència de Teresa Forcades i mostres de tot tipus de celebracions religioses | La campanya també vol donar eines a professors per encarar situacions que puguin esdevenir als centres educatius

Presentació de la campanya Diversitat de Creences
Presentació de la campanya Diversitat de Creences | Pau Masó
25 de maig del 2017
Actualitzat el 26 de maig a les 15:49h
Després de treballar per a la Diversitat Afectiva i Sexual, l’Ajuntament d’Olot posa en marxa una nova campanya a favor de la diversitat de creences. En aquesta ocasió s’han programat fins a 20 activitats que tenen l’objectiu d’informar, difondre i formar sobre la multitud de creences i religions que existeixen a la societat. La campanya començarà el pròxim mes de juny i s’allargarà fins al gener del 2018.
 
El pal de paller serà una exposició que s’instal·larà al Museu dels Sants i que explicarà els tipus de creences que existeixen. També tractarà les diverses religions mundials i el respecte entre elles. La programació comptarà amb una conferència de la monja Teresa Forcades, a l’acte inaugural de la campanya el divendres que ve 2 de juny. Fins aquest dia no es donarà a conèixer tots els actes que esdevindran en els propers vuit mesos, però des de l’Ajuntament ja s’ha avançat que hi haurà conferències i mostres d’actes tradicionals de diverses religions.
 
Pep Berga, regidor de Benestar Social, ha volgut aclarir que el període sobre la Diversitat de Creences no està motivat per un factor conflictiu a la ciutat. “No hi ha cap fet puntual que hagi provocat que ens impliquéssim en aquest conjunt d’activitats. Ho hem de situar en un marc més general”, ha assegurat Berga. El regidor afirma que la cohesió social que hi ha a la ciutat és “molt elevada”, però que volen actuar preventivament pensant “amb les generacions que venen”.
 
Formació a professors
 
Una de les potes de la campanya és la formació a docents dels centres educatius de la ciutat d’Olot. A través de formacions es donen eines perquè els professors puguin gestionar situacions relacionades amb la diversitat de creences, com el tractament de les religions que no mengen porc o l’ús del vel musulmà.
 
Joan Gómez, tècnic de la Direcció General d’Afers Religiosos i responsable de les formacions a docents, ha presentat la Guia per al respecte en la diversitat de creences en els centres educatius. Es tracta d’un document on s’especifiquen les normatives i les aplicacions respecte a la diversitat de creences. Segons Gómez, en el cas de la indumentària, s’ha de respectar sempre que no entri en conflicte amb “la identificació, la comunicació, la seguretat o el compliment del currículum escolar de l’alumne”.
 
L’Ajuntament d’Olot ja ha anunciat que treballa perquè al 2018 es pugui impulsar un nou període a favor de la diversitat funcional. Seria el tercer període divulgatiu a favor dels drets civils que s’implanta a Olot des del 2016.