Els Xerrics d’Olot, 15 anys d’una colla que «no cau»

La colla olotina va celebrar el dissabte passat la seva diada particular amb la Colla Jove de Barcelona i els Nyerros de la Plana | L’entitat va néixer a través d’aficionats al món dels castells i avui en dia és un emblema més de la ciutat | En els últims cinc anys només han patit una caiguda i s'han consolidat com a colla de nivell de 7

Els Xerrics només han caigut en una actuació en els últims 5 anys
Els Xerrics només han caigut en una actuació en els últims 5 anys | Martí Albesa
09 de maig del 2017
Actualitzat el 11 de maig a les 8:38h
Si per alguns els anys no perdonen, els Xerrics d’Olot no són el cas. Amb quinze primaveres, l’entitat ha superat el sostre casteller durant els últims anys amb actuacions i castells mai vistos a Olot; ara busca seguir creixent per consolidar-se a la gamma mitjana dels castells en un estat de forma immillorable: una sola caiguda en els últims cinc anys. El passat cap de setmana la colla olotina va celebrar el seu aniversari acompanyada de la Colla Jove de Barcelona i els Nyerros de la Plana.
 
La celebració va ser el dia i al lloc de sempre: 6 de maig a la Plaça Rector Ferrer, seu de les actuacions dels Xerrics, tot i no ser la plaça on va esdevenir el bateig de fa 15 anys. L’espai que va veure néixer els Xerrics va ser la Plaça Major, on curiosament no hi han actuat mai més. L’any 2002 es fundava la colla gràcies a l’interès de diversos aficionats olotins al món dels castells, alguns d’ells vinguts dels Marrecs de Salt. Des d’aquell moment i fins ara l’entitat ha caminat en línia positiva i vol créixer per poder aspirar a castells més alts.
 

Créixer per mirar més amunt, és el repte de la colla olotina Foto: Pau Masó


“La ciutat s’ha fet seva la colla”
 
El president de l’entitat, Pedro de Haro explica a NacióGarrotxa que la seva colla s’ha convertit en un element més d’Olot i assegura que la ciutat entén els castellers com un emblema més: “Cada vegada la ciutat s’ha fet més seva la colla i formem part de l’imaginari olotí com poden ser els gegants i la faràndula. La gent ens segueix”, afirma el president xerric.
 
Segons De Haro, un fet que demostra aquest lligam amb la ciutadania és el dia que un dels pilars que pujava les escales de Sant Esteve va caure i el públic va començar a donar ànims per tornar-ho a intentar: “Tothom cridava “xerrics”, “xerrics”. El pilar ho va tornar a provar i ho vam aconseguir”.
 
Ampliar la família per anar a més
 
La trajectòria dels 15 anys dels Xerrics ha tingut moments de tot, però el seu president assegura que hi ha una data que marca un punt d’inflexió: el juliol del 2013. “Fins aquell moment l’entitat no havia aconseguit descarregar cap castell de 7, aquell dia ho vam fer, va ser una fita històrica”, explica de Haro. Però no va acabar aquí, l'octubre de l'any passat la colla va superar el seu sostre amb un 4 de 7 amb agulla que enguany vol repetir: els Xerrics el provaran de nou el proper 21 de maig, serà a la Plaça Major amb motiu de la trobada de colles gironines que enguany es fa a Olot per celebrar els 15 anys de l’entitat local.
 

La Plaça Doctor Ferrer, seu de les actuacions dels Xerrics Foto: Pau Masó


Els Xerrics no volen parar de créixer i per poder-ho fer necessiten ampliar la família. L’entitat compta avui en dia amb un centenar de camises bordeus però el seu president assegura que faran falta més mans per arribar més lluny: “Un dels grans reptes, ara que estem en un moment dolç, és incorporar més gent per poder assolir castells més alts”.
 
Tot i els recents 15 anys de vida, l’entitat no té gens de pressa i busca progressar lentament per posar en ferm cada pas que fa. Els Xerrics segueixen una progressió lenta, però segura, i aquest és l’antídot per superar-se any rere any. La força de no caure els permetrà aixecar-se tan amunt com vulguin. 
 

L'església de Sant Esteve d'Olot ha vist més de 15 anys d'actuacions Foto: Pau Masó