L’Escola Bisaroques d’Olot, la primera a la comarca en convertir residus alimentaris en adob

Es tracta d’una prova pilot que ha posat en marxa l’Ajuntament i que vol estendre’s a altres centres | El procés inclou la col·laboració dels alumnes que són els responsables de fer funcionar el compostador | El material que se n’extreu s’utilitza per a horts i jardins de l’escola i la ciutat

L'escola implica els alumnes en el procés de transformació dels residus.
L'escola implica els alumnes en el procés de transformació dels residus. | Pau Masó
09 de maig del 2017
L’Escola Bisaroques d’Olot és el primer centre de la ciutat i la comarca que converteix la matèria orgànica que sobre i es llença en adob. L’Ajuntament d’Olot la va escollir per portar a terme una prova pilot que ja està donant resultats. A través d’un compostador, s’aconsegueix transformar les restes de menjar en compost per a horts i jardins. A principis de gener el centre educatiu va posar en marxa la iniciativa que ja ha recaptat 80 quilos de material fertilitzant.  
 
Els alumnes de l’escola són part implicada en el procés de reciclatge. Ells són els encarregats de recollir els residus orgànics del menjador de l’escola i llançar-los dins el dipòsit de compostatge juntament amb una part proporcional de pèl·let de fusta. Al cap de cinc setmanes, es retira la matèria i s’utilitza per als horts de l’escola i el barri, i per als serveis de jardineria de la ciutat. En total ja s’han aprofitat 160 quilos de residus d’aliments del centre, la meitat dels quals s’han convertit en adob.
 

El compost que s'aconsegueix després del procés, s'utilitza per a horts i jardins Foto: Pau Masó


El tècnic de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Olot, Marc Arimany, explica que s’estan estudiant les quantitats que es poden arribar a treure i que fins que no s’hagi completat el curs no podran saber quant de compost es pot aprofitar dels aliments que llença l’escola.  “Es tracta d’una eina molt pràctica. El fet que el compostador sigui rotatiu i aeri permet que el compost es barregi fàcilment i evita la presència d’insectes i animals”, ha exposat el tècnic. Des de l’Ajuntament asseguren que “si els pressupostos ho permeten” hi ha la intenció d’ampliar aquest sistema a més centres. De fet, Mieres ja s’ha interessat per la iniciativa, i fins i tot, ha visitat el centre olotí per mirar d’incorporar el mateix sistema al centre del municipi.
 
Una iniciativa que vol conscienciar la ciutat
 
A Olot es recullen diàriament 1,16 quilos de deixalles per ciutadà, un 15% dels quals pertany a la matèria orgànica. El consistori vol que amb iniciatives com la de l’Escola Bisaroques els ciutadans vagin prenent consciència de la importància de reciclar i millorar les xifres actuals. Des de l’any 2012 la ciutat ha millorat en gairebé 10 punts la tasca de reciclar: s’ha passat de seleccionar un 26% de residus l’any 2012 a fer-ho un 35% en l’actualitat.
 
Segons els experts, la matèria fertilitzant que s’extreu dels residus orgànics és un producte amb propietats molt bones per l’agricultura i compta nombrosos beneficis i aplicacions. La Planta de Compostatge d’Olot ofereix compost gratuïtament i qualsevol ciutadà pot recollir-ne per a ús particular. Durant el 2016 es van obtenir 1.219 tones de compost que es van destinar a agricultura, jardineria i horta domèstica.
 

l'Escola Bisaroques és la primera a la comarca que converteix els residus en adob a través d'un compostador Foto: Pau Masó

Arxivat a