L’Hospital d’Olot vol millorar el seu paper en l’extracció d’òrgans a la demarcació

Actualment des d’Olot només s’extreuen còrnies i es treballa perquè també puguin ser teixits i ossos | El centre hospitalari es compromet amb el Trueta a treballar conjuntament per a millorar els procediments en la donació d’òrgans

Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa.
Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. | Martí Albesa
03 de maig del 2017
L’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa ha començat a treballar per millorar el seu paper en l’extracció d’òrgans a la demarcació. La crida que es va fer des de la Regió Sanitària de Girona i l'Organització Catalana de Transplantaments ha tingut ressò a la Garrotxa i el centre hospitalari s’ha començat a moure per poder millorar en aquest àmbit.
 
La directora mèdica de l’Hospital d’Olot, Josefina Felisart, explica a Nació Garrotxa que la capacitat tecnològica per extreure òrgans només la té l’Hospital Trueta de Girona, però que des de la capital de la Garrotxa s’han començat a treballar per ampliar les seves limitacions. “Estem en contacte amb el Banc de Sang i Teixits per signar properament un conveni per a l’extracció de teixits i ossos”, afirma Felisart. Des del centre hospitalari asseguren que, tot i no tenir encara res lligat, aquest tipus d’extraccions es podrien fer des d’Olot i seria un pas important per millorar la col·laboració amb el Trueta.
 
Felisart creu que és “lògica” la demanda que es fa des de l’hospital gironí, ja que “cada cop es necessiten més donacions” i s’han de valorar noves opcions. La directora mèdica del centre olotí assegura que els accidents de trànsit són una via per aconseguir donacions que està desapareixent: “Una font de donants eren els accidents de trànsit. Aquest és un perfil que, per sort, ha anat desapareixent i ara s’han de buscar altres fonts”.
 

L'hospital olotí treballa per construir nous procediments amb el Trueta Foto: Martí Albesa

 
Actualment, i des de fa molts anys, a Olot es practica l’extracció de còrnies. Ja es feia a l’antic Hospital Sant Jaume i és un procés senzill que permet fer-ho a la mateixa habitació del pacient. Es calcula que al llarg de l’any el centre hospitalari olotí pot arribar a extreure una desena de còrnies.
 
L’Hospital d’Olot i el Treuta de Girona treballen conjuntament per construir un procediment òptim de comunicació i trasllat de pacients que puguin ser donants. Segons Felisart, cada cop hi ha més interès: “Fa uns anys només es trasplantaven ronyons i ara es trasplanta tot. El futur, probablement, va per aquí: quan no hi ha més solucions i no pots posar més pedaços a l’òrgan, l’opció és trasplantar-los”.