L’IES Garrotxa insereix més estudiants que mai al mercat laboral

Un 70% dels estudiants que han acabat la Formació Professional han aconseguit un contracte | Augmenta la demanda de perfils tècnics entre les empreses | El centre també dona l’oportunitat a l’alumne de formar-se a l’estranger

Un alumne rep les indicacions d'un dels seus professors enmig d'una classe
Un alumne rep les indicacions d'un dels seus professors enmig d'una classe | Pau Masó
26 d'abril del 2017
Actualitzat a les 22:05h
L’Institut d’Educació Secundària La Garrotxa d’Olot bat rècords d’inserció laboral entre els seus alumnes. Ho fa en l’àmbit de la Formació Professional on només un 3% dels alumnes graduats ni estudia ni treballa. El centre olotí ha fet públic l’estudi d’”Inserció Laboral dels Ensenyaments Professionals 2017” que es du a terme des de l’any 2006 i que aquest 2017 ha tocat fons en alumnes que abandonen estudis i feina després de graduar-se.
 
Són xifres rècord que el mateix director de l’IES Garrotxa, Jordi Antiga, considera “difícils de millorar”. Antiga també alertat que al món laboral “fan falta perfils tècnics amb titulacions d’FP” i que s’ha notat un augment de l’interès de les empreses sobretot industrials i del món de la construcció gràcies a la recuperació econòmica que s’està vivint. En aquesta línia el cap d’estudis de Formació Professional, Eduard Campderrich, ha admès que les circumstàncies anys enrere eren diferents: “Abans els professors havíem d’anar a trucar les portes de les empreses, ara són elles les que truquen al centre per demanar estudiants de Formació Professional”.
 

Jordi Antiga, director de l'IES Garrotxa, presentant les dades d'inserció Foto: Pau Masó


L’estudi presentat aquesta setmana recull la situació dels exalumnes del centre sis mesos després de graduar-se. Pel que fa als estudiants de Grau Mitjà la inserció laboral és del 42%, ja que la majoria segueixen estudiant, mentre que els alumnes de Grau Superior aconsegueixen una inserció del 72%. Dels estudiants que van deixar l’IES l’any passat i actualment es troben treballant, un 84% ho fa en una feina relacionada amb els estudis.
 
Pocs contractes indefinits
 
El tipus de contracte que aconsegueixen els estudiants són majoritàriament temporals i només un 30% tenen caràcter indefinit. Carme Espuña, sotsdirectora de l’IES, admet que el seguiment a l’alumne després de la inserció es perd i que el centre no hi pot fer res en aquest aspecte. “És molt difícil que els estudiants aconsegueixin un contracte indefinit amb la primera feina que fan”, assegura Espuña.
 
Els sous habituals dels estudiants que han trobat una feina a jornada completa se situen majoritàriament entre els 900 i 1.200 €. Només un 18% supera els 1.200 euros i un 16% no arriba als 900.
 
Possibilitat de marxa a l’estranger
 
Des de fa anys, l’Institut La Garrotxa ofereix als alumnes programes de mobilitat perquè puguin realitzar pràctiques a empreses internacionals. Aquest any 17 alumnes de Formació Professional del centre realitzaran estades a l’estranger després de ser seleccionats entre una trentena de sol·licituds. I és que la demanda d’aquests programes ha augmentat entre els estudiants i això ha permès a l’Institut seguir oferint aquesta possibilitat.
 
Es tracta d’una iniciativa que també va dirigida a professors. Ho fan per millorar les seves competències en anglès, com a períodes d’observació d’altres metodologies de treball o per mantenir i ampliar els lligams amb les empreses que acullen estudiants de la Garrotxa.
 
L’IES La Garrotxa va obrir les portes l’any 1974 sent únicament un centre de Formació Professional. Actualment compta amb 1.200 alumnes, 550 dels quals estudien un dels 13 graus que ofereix el centre. Segons les últimes dades recollides, a la Garrotxa un 94,9% dels estudiants finalitzen els estudis obligatoris i un cop aconseguits, un 28% escull els cicles de grau mitjà per continuar amb els seus estudis.