Arriba l’edició més esperada del Robolot

Tindrà lloc els dies 6 i 7 de maig a diversos espais d’Olot i es podrà gaudir de xerrades, concursos, classes o tallers | El creixement de l’interès per la robòtica provocarà un salt qualitatiu a una 16a edició que espera rebre 800 participants | Un robot social, una màquina per mesurar la qualitat de l’aire o la impressió 3D són alguns dels atractius

02 de maig del 2017
El dissabte 6 i diumenge 7 de maig torna a Olot una nova edició del Robolot, la mostra de robòtica més important de la comarca i un dels certàmens de referència a Catalunya del sector. Segons els organitzadors, s'espera que 800 estudiants i docents participin a una 16a edició del Robolot que serà més potent que mai gràcies a l’augment de l’interès del públic, centres educatius i aficionats.
 
Aquest 2017, el Robolot dobla els espais: l’epicentre de la mostra serà la Sala Torín però es portaran a terme activitats a una nova carpa situada just a sobre de l’equipament olotí, també a l’edifici de Can Monsà (la FES) i al Casal Marià. A més, s’ampliarà el ventall d’edats per participar-hi: s’obre al públic més infantil de més de tres anys per primera vegada amb els “Beetbots”, unes abelles robòtiques que ajuden als més petits a desenvolupar el pensament computacional.
 
Toni Moreno, organitzador del Robolot, es mostra sorprès per l’acceptació que ha rebut la robòtica sobretot a les escoles: “S’ha generat un interès brutal. La robòtica educativa és un clar exemple del que s’espera del nou sistema educatiu, on se situa l’alumne al centre del procés d’aprenentatge”. Moreno diu que des de l’organització es troben “més sorpresos que el primer any” per l’interès que s’ha generat.
 
Concursos més llargs i una nova categoria: l’STEAM
 
Els concursos de robòtica són el principal atractiu d’una mostra que enguany també millora en aquest àmbit. S’allargarà la participació a les competicions de manera que no s’eliminarà, sinó que es podrà continuar jugant fins a la fi de la prova. Es potenciaran els reptes instantanis a les competicions – que els participants hagin de reprogramar el robot constantment – per afavorir la tasca pedagògica.
 

Els organitzadors Toni Moreno i Albert Xirgo a la presentació del Robolot 2017 Foto: Pau Masó


Seguint la línia de l’entrada de la robòtica a les aules, s’estrenarà la categoria de projectes STEAM, que treballen relacionant la ciència, la tecnologia, l’enginyeria, l’art i les matemàtiques. Es tracta de la creació d’un nou espai per a l’intercanvi d’idees i exposició de projectes que han portat a terme diversos centres educatius. En aquest punt, s’hi reuniran docents d’arreu del món i referents del Departament d’Educació de Catalunya per explicar les seves maneres d’entendre la robòtica a l’aula.
 
Les propostes més mediàtiques del Robolot 2017
 
L’edició d’enguany presentarà al públic una consola creada per un jove de Granada amb més de 2.000 jocs a l’interior. El mateix creador també portarà a Olot un dispositiu que permet mesurar la qualitat de l’aire.
 
Un altre dels atractius serà un robot humanoide creat per un centre escolar de Perpinyà que parla i entén ordre en francès. Les impressores 3D i els robots lluitadors de sumo també seran presents a l’edició del Robolot que, fins al moment, ha generat més expectativa. 
Arxivat a