Mieres decideix com destinar 20.000 euros del pressupost municipal

Els ciutadans voten entre 15 propostes diferents el proper dissabte | Es tracta de la segona edició dels pressupostos participatius | Paral·lelament també es vota el nou jutge de pau

Doble votació aquest cap de setmana a Mieres
Doble votació aquest cap de setmana a Mieres | Martí Albesa
Pau Masó
13 d'abril del 2017
El poble de Mieres decideix dissabte com gestionar 20.000 euros del pressupost municipal. Aquest proper 15 d’abril els veïns votaran entre 15 propostes perquè finalment siguin 9 les que es portin a terme. De les nou del matí i fins les vuit del vespre totes les persones majors de 16 anys podran participar en una consulta popular que es celebrarà al dispensari mèdic local. Els veïns també podran entregar el seu vot des del 18 al 21 d’abril a l’Ajuntament. A partir d’aquesta data es coneixeran les propostes guanyadores.
 
Arreglar l’aparcament municipal, reparar el mur del cementiri, construir una coberta per dotar d’ombra el pati de l’escola, construir un parc d’skate, o reparar el paviment d’alguns carrers són algunes de les propostes que l’Ajuntament ha recollit des del mes de gener, quan es va iniciar el procés participatiu. En total se'n van recollir 18, deu menys que l’any passat, però s'ha aconseguit descartar-ne menys ja que en la primera edició algunes eren “surrealistes”.

Des de l’Ajuntament, l’alcalde Enric Domènech, es mostra satisfet per la resposta del veïns i la quantitat de propostes presentades. “Entenem que la gent en va aprenent i que és un procés nou. Enguany les propostes han afinat més i pensem que hi ha una varietat que fuig de l’obra i l’asfalt per donar pas a aspectes més culturals i d’oci”, explica l'alcalde.
 

Un carrer de Mieres, a la Garrotxa Foto: Martí Albesa


El procés participatiu del 2016 va permetre arreglar el parc infantil del poble i la zona de pícnic, millorar la senyalització d’entrada a la població o replantar arbres del carrer Nou, entre altres. L’Ajuntament té la voluntat de no esperar a portar a terme les propostes guanyadores d’enguany i assegura que aquest 2017 ja seran una realitat.
 
També es votarà el jutge de pau
 
Aprofitant la consulta popular d’aquest dissabte, l’Ajuntament també posa a votació el nou jutge de pau del poble pels pròxims quatre anys. S’han presentat dos candidats, un dels quals és familiar d’una regidora i per aquesta raó es dona el poder d’escollir al poble.

El consistori va enviar la problemàtica al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però la cambra va respondre que havia de ser l’Ajuntament el que decidís sobre aquest tema. Finalment Mieres ha vist oportú que fossin els seus ciutadans els que escollissin el futur jutge de pau del poble. En aquesta segona votació els ciutadans també podran entregar el vot durant les mateixes dates del pressupost participatiu.