El projecte de desplegament de fibra òptica a la Garrotxa vol estar acabat a finals d’any

Amb només 7 mesos s’ha fet una cobertura del 40% de la xarxa troncal | Els municipis que encara no estan connectats mostren interès en fer-ho

Pau Masó
12 d'abril del 2017
Aviat s'haurà desplegat un 72% del projecte inicial de la iniciativa XAFOGAR
Aviat s'haurà desplegat un 72% del projecte inicial de la iniciativa XAFOGAR
El projecte de desplegament troncal de la fibra òptica a la Garrotxa vol estar acabat a finals d’aquest 2017. La predisposició dels municipis que falten per connectar-se i el bon resultat obtingut fins ara, fan pensar que és possible complir l’objectiu. Les Preses, la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts, Castellfollit de la Roca, Sant Jaume de Llierca, Argelaguer i Tortellà, són els territoris que a dia d’avui ja formen part de la xarxa.
 
Francesc Canalies, director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA), ha explicat a NacióGarrotxa que tot i ser un projecte que no permet inversió pública s’ha pogut avançar gràcies al “caràcter col·laboratiu” de la iniciativa. “Actualment hi ha unes 250 llars connectades i la majoria dels polígons garrotxins tenen cobertura”, assegura Canalies.
 
La xarxa anomenada XAFOGAR ha completat un 40% del seu desplegament amb un inversió, fins el moment, de 455.000 euros. Es tracta d’un projecte d’economia col·laborativa dins el sector privat. Això suposa que la velocitat d’implantació depèn del finançament i donacions fetes per empreses i particulars del territori interessats en disposar dels serveis d’accés a Internet de fibra òptica. El projecte està impulsat pel Consell Comarcal de la Garrotxa, SIGMA i la Fundació Guifi.net. Es tracta d’una idea sorgida del Consell d’Alcaldes de la comarca i que compta amb 4 empreses distribuïdores.
 

Connexions de fibra òptica. Foto: Flickr


Un dels sectors més interessats en la implantació de la fibra són les empreses i els polígons industrials. Actualment s’està donant cobertura a una dotzena de polígons de la comarca entre els quals el de Begudà, a Sant Joan les Fonts, el de Politger, a Sant Jaume de Llierca, el de la Portella, a Argelaguer o el dels Morrals, a la Vall de Bianya. Canalies assegura que aquests polígons “han notat una millora substancial en la seva capacitat comunicativa”.
 
El projecte garrotxí va iniciar-se l’octubre passat com una iniciativa pionera a Catalunya pel fet que s’enllacen diferents municipis i actors. “La novetat de la Garrotxa és que s’han unit municipis, a altres indrets de Catalunya com Gurb o Delta de l’Ebre s’ha apostat per xarxes úniques per municipi”.
 
Riudaura, Montagut i Oix i el nucli de Sant Esteve d’en Bas, els propers
 
Tres municipis garrotxins ja han iniciat converses i han confirmat que properament es connectaran a la xarxa col·laborativa. Riudaura, Montagut i Oix i Vall d’en Bas seran els propers termes municipals que aposten per la connexió.
 
A la Vall d’en Bas, XAFOGAR arribarà primerament a Sant Esteve. Pel que fa la resta del municipi, el projecte està en fase d’estudi tècnic per valorar l’accés. Un cop estigui cobert tot el terme municipal, s’haurà assolit el 72% de l’execució del projecte inicial de desplegament de la xarxa troncal d’interconnexió dels municipis garrotxins.