La Garrotxa engega una prova pilot pionera a Catalunya per millorar la recollida selectiva

Quatre municipis provaran 4 mètodes diferents durant un període simultani de mig any | Es vol esbrinar quin és la forma més eficient i econòmica de reciclar per implantar-la el 2018 | La comarca és el segon territori que més recicla de la província

Els quatre alcaldes amb el director del SIGMA, Francesc Canalies.
Els quatre alcaldes amb el director del SIGMA, Francesc Canalies. | Pau Masó
Pau Masó
07 d'abril del 2017
Actualitzat a les 16:05h
La Garrotxa posa en marxa una prova pilot pionera a Catalunya per determinar quin sistema de recollida selectiva de residus és el que més convé. El proper mes de maig 4 municipis posaran en pràctica quatre formes diferents de reciclar i a finals d’any es determinarà quina ha estat la més eficient i econòmica. La voluntat de canviar l’actual sistema de recollida va sorgir del consell d’alcaldes i la intenció és aplicar algun dels mètodes que es provaran a partir del 2018.
 
Sant Joan les Fonts, Argelaguer, Santa Pau i la Vall d’en Bas han estat els quatre municipis escollits. La tria s'ha fet per motius tècnics i cada sistema s'aplicarà en un barri en concret i amb característiques similars per poder comparar els resultats obtinguts.
 
Al barri de la Roureda de Sant Joan les Fonts s’hi aplicarà un sistema de bosses personalitzades. Tindran un codi QR específic per a cada llar, de manera que s'identificarà el "productor" del residu. Joan Espona, alcalde del municipi, assegura que “no hi haurà cap cost addicional, sinó que l’Ajuntament facilitarà les bosses”. Els veïns disposaran de sacs d'escombraries de 30 litres de capacitat per a la fracció resta i per als envasos lleugers, la matèria orgànica es seguirà reciclant com sempre.
 
A Argelaguer s’instal·laran uns contenidors que únicament es podran obrir amb una targeta. Cada ciutadà tindrà un contenidor assignat i rebrà, a més, bosses personalitzades de manera que s’identificarà els residus que generi. El seu alcalde, Artur Ginesta, ha admès que aquest sistema encaixa molt bé en el seu cas, ja que són un poble "de pas" i sovint es troben que persones de pobles veïns aprofiten per llençar les escombraries al seu poble i això fa que els veïns d'Argelaguer acabin pagant uns residus que no són seus.
 
El nucli de Ca la Guapa de Santa Pau posarà en pràctica un sistema “híbrid”. La persona haurà d’obrir el contenidor també amb una targeta però podrà anar a qualsevol, no en tindrà un d’assignat. Els veïns del municipi també hauran de llançar les seves escombrarien amb bosses personalitzades que repartirà l’Ajuntament. L’alcalde Pep Companys assegura que el sistema de Santa Pau “permet una altra visió, ja que no és tant restrictiu com a Argelaguer ni tan obert com a Sant Joan”.
 
Per últim, el barri de les Olletes de la Vall d’en Bas executarà el porta a porta, un sistema de recollida a domicili dels residus. Aquest sistema es caracteritza per la inexistència de contenidors al carrer i l’ús d’un calendari setmanal que indica quin dia es passen a buscar cada tipus de residu.
 

La prova pilot s'ha presentat en roda de premsa al Consell Comarcal de la Garrotxa Foto: Pau Masó


La prova pilot garrotxina té diversos objectius finals. En primer lloc, permetre establir un mètode eficient que ajudi a frenar l’augment de la taxa de residus anuals. En deu anys la taxa s’ha incrementat de 90 a 190 euros i es vol intentar que s’estableixi a la xifra actual, que no augmenti. En segon lloc, i vinculat al primer objectiu, es vol introduir un model que penalitzi a qui no recicla i fer pagar més aquells que generen més residus. L'experiment s'ha pogut portar a terme gràcies al finançament d'Ecoembes, empresa de gestió de residus, i l'Agència de Residus de Catalunya.

"No ens fem trampes al solitari"
 
Més d’un miler de garrotxins posaran a la pràctica els quatre sistemes seleccionats. Les administracions demanen als veïns que s’impliquin durant el període de prova ja que d’aquesta manera es podran aconseguir uns resultats fidels. Francesc Canalies, director del SIGMA, ha assenyalat que no “ens podem fer trampes al solitari” ja que “si algú enganya, ens enganya a tots”. Canalies ha recordat que la prova és en benefici de al comarca i que participar-hi és de forma voluntària perquè així descobreixen qui estaria realment disposat a canviar la seva manera de reciclar.
 
425 quilos de residus per habitant a l'any
 
Els prop de 60.000 habitants de la Garrotxa van generar durant el 2016 un total de 23.790 tones de residus, és a dir, 425 quilos per habitant a l'any o una mitjana d'1,16 quilos per dia. Aquesta comarca és la segona de la demarcació amb un percentatge més alt de recollida selectiva neta i bruta (34,7%) i la primera posició a nivell de recollida d'envasos (un 17,42%). Malgrat tot, els alcaldes coincideixen que cal seguir avançant si es vol complir amb les directius europees i els objectius del programa general de prevenció i gestió de residus de la Generalitat, el PRECAT20.