Tortellà restaurarà la pedrera i evitarà la via judicial amb Cycosa

L'empresa que va sobreexplotar la muntanya dels Comuns pagarà al consistori 100.000 euros i assumirà la restauració que costarà 240.000 euros més | El consistori va portar el debat a votació popular on hi va participar només un 11% del cens, la majoria a favor del pacte

Sortida del poble amb la pedrera al fons
Sortida del poble amb la pedrera al fons | Pau Masó
NacióGarrotxa
28 de març del 2017
Actualitzat a les 14:06h
L'Ajuntament de Tortellà acceptarà l'acord "de mínims" que li ha ofert Cycosa, l'empresa que va sobreexplotar la pedrera de calç dels Comuns durant els 16 anys, des del 1994 fins al 2010. Amb aquest acord, que s'haurà d'aprovar en un ple extraordinari properament, es tanca un litigi que va començar fa sis anys.
 
L'empresa s'ha compromès a pagar 100.000 euros al consistori i assumir els 240.000 euros que costarà restaurar aquest espai protegit en un període de dos anys. "No és la quantitat que voldríem però és la realitat a la que podem aspirar", ha admès l'alcalde, Rafel Domínguez, tot subratllant que evita haver d'entrar a la via judicial i els aporta la "tranquil·litat" de tancar aquest tema.
 
Preveuen que la restauració comenci en uns mesos ja que estan a l'espera que els tècnics de Medi Ambient de la Generalitat donin el vistiplau. La reconstrucció de l’espai es preveu que duri dos anys, amb un període de cinc anys de garantia per comprovar que tot s'hagi fet bé. Bàsicament el que es farà serà "suavitzar" les pendents que actualment hi ha, replantar l'arbrat –uns 2.700 arbres i arbustos autòctons – i fer la zona visitable sense els riscos de despreniments que actualment hi ha.
 
L’Ajuntament va donar veu als ciutadans
 
El consistori va posar a votació la qüestió. Es va preguntar a la població si volien l’acord amb l’empresa o si defensaven seguir amb la via judicial. Entre el dijous i el divendres passat, un total de 67 persones d'un cens de 600 van expressar la seva opinió i la majoria, 56, van apostar per la primera opció.
 

Imatge de la pedrera des de les afores del poble Foto: Pau Masó


Només un 11% de la població va anar a votar. Domínguez ha explicat que si bé el resultat no era vinculant, "sí que volien saber què en pensaven i poder-ho tenir en compte". La comissió de la pedrera que es va crear per abordar el tema també considera que la millor opció és l'acord amb l'empresa.  
 
Una sobreexplotació descontrolada
 
El primer conveni d'aprofitament de la muntanya dels Comuns, que és de titularitat municipal, va ser el 19 d'abril del 1994. Va ser una adjudicació en subhasta pública segons la qual l'ajuntament cobrava un cànon anual per ocupació de l'espai i s'especificava un màxim per any d'uns 50.000 metres cúbics a l'empresa que hauria incomplert. Des de llavors i fins al 2010 aquest conveni es va anar renovant tot mantenint aquestes condicions.
 
La sobreexplotació de Cycosa a la pedrera de calç s'hauria produït a dos nivells segons l'estudi que va encarregar l'Ajuntament. D'una banda, l'empresa va sobrepassar la cota màxima a la que podia extreure la pedra, fixada a 400 metres, i va arribar al nivell de 377 metres, és a dir, uns metres de més de fondària. Per altra banda, en alguns indrets va superar també el perímetre fixat en el conveni. En total, l'estudi xifra en 500.000 metres cúbics de pedra que Cycosa hauria extret de més en els 16 anys que hi va poder treballar.