La formació professional a la indústria càrnia, garantia de trobar feina

El 94% dels alumnes que fan la formació dual que imparteix la Fundació Kreas, s’insereixen en el món laboral | 20 alumnes participen a la quarta edició del certificat de professionalitat del sector | L'estudiant rep una formació especialitzada segons les necessitats del sector i alhora cobra un salari per la feina que fa

Imatge d'una de les sessions de formació a Can Monsà
Imatge d'una de les sessions de formació a Can Monsà | Pau Masó
NacióGarrotxa
27 de març del 2017
La formació que imparteix la Fundació Kreas, dedicada la indústria càrnica i amb seu a Can Monsà d’Olot, és garantia d’èxit en la inserció laboral. El certificat de professionalitat d’operari que s’imparteix al centre des del 2015 recull dades que demostren l’èxit del curs. El 71% dels estudiants que van superar la formació, que és dual i dura un any, han acabat amb un contracte indefinit a l'empresa on van fer les pràctiques i un 23% ha trobat feina a una altra empresa del sector. Només el 6% dels estudiants formats estan buscant feina o han canviat de ram.
 
Una vintena d’alumnes han començat aquest mes de març la quarta edició del certificat de professionalitat. "Són joves amb un perfil baix d'estudis però que tenen moltes ganes de treballar i amb una inserció laboral immediata", afirma la directora d'aquesta fundació privada sense ànim de lucre, Mònica Furtet, tot subratllant que és una formació molt específica segons les necessitats del sector.
 

Mònica Furtet, directora de Kras, i Núria Fité, regidora d'Ensenyament Foto: Pau Masó


Es combinen classes teòriques i hores de pràctiques a una empresa del sector durant un període d'un any. Entre les temàtiques que estudien, destaca la higiene o la seguretat alimentària i l'estudiant és format mentre cobra un salari per la feina que fa. D'aquesta manera, aconsegueix una acreditació com a professional competent per fer la feina d'operari d'acord amb les exigències del mercat. Per la seva banda, l'empresa no ha de pagar la seguretat social perquè està 100% bonificat i té un període d'un any per comprovar si reuneix els requisits que busca i si és un bon treballador.
 
A la Garrotxa, l’agroalimentari és el sector més important dins el món industrial garrotxí. Segons l’últim Observatori Econòmic, Social i Mediambiental de la Garrotxa, representa el 14,9% de la mà d’obra. És rellevant que entre les 10 primeres empreses del sector industrial de la Garrotxa, n’hi ha 9 que pertanyen al sector agroalimentari.
 
Un altre camí per arribar als estudis superiors
 
Els certificats de professionalitat tenen diversos nivells que permeten als alumnes avançar en els estudis i són un accés a altres estudis superiors i, fins i tot, un camí per arribar a la universitat. La regidora d'Ensenyament d'Olot, Núria Fité, assegura que aquests certificats són una bona oportunitat per "recuperar" aquells joves que havien deixat els estudis i animar-los a seguir formant-se.