Castellfollit reclama «mesures d’urgència» després d’un nou despreniment a la cinglera

Una esllavissada de 70 tones de basalt posa en alerta altre cop al municipi | El consistori denúncia l’abandonament de la cinglera i la situació de bloqueig per part de la Generalitat, Parc Natural i ACA | L’alcalde de la població demana «actuacions urgents» si no es vol que «algun dia hi hagi risc en els habitatges»

Imatge del despreniment de 70 tones a la llera del riu Toronell
Imatge del despreniment de 70 tones a la llera del riu Toronell | Martí Albesa
Pau Masó
24 de març del 2017
Actualitzat a les 12:12h
Castellfollit de la Roca exigeix amb urgència mesures per a la conservació de la cinglera basàltica on està ubicat el poble. L’Ajuntament envia un missatge d’emergència a la Generalitat, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) perquè es mobilitzin després d’un dels despreniments més importants dels últims anys.
 
El passat 15 de febrer, 70 tones de pedra basàltica van desprendre’s a la cara sud de la cinglera, zona on passa el riu Toronell. Es tracta de l’esllavissada més important des del 2011. El volum del despreniment i la situació límit que viu la cinglera han portat a l’Ajuntament a demanar ajuda urgent per evitar més esllavissades i frenar la degradació d’un símbol del poble i la comarca.
 
El consistori reclama, per una banda, ajudes urgents per millorar el mal estat de la cinglera. Exigeix una actuació completa per eliminar la vegetació, una de les causes principals de la degradació, i mesures de control per detectar punts de màxim risc. Miquel Reverter, alcalde de Castellfollit, ha recriminat que tenen “els calaixos plens d’informes” però falta “més treball sobre el terreny”.
 

L'alcalde, Miquel Reverter, atenent els mitjans Foto: Martí Albesa


Reverter també ha valorat en 100.000 euros la neteja urgent que es necessita i en uns 40.000 el manteniment i control anual. “Hi ha moltes actuacions necessàries i l’Ajuntament mai tindrà recursos”, diu el batlle. Castellfollit viu sota l’endeutament a causa de l’últim govern municipal i el seu pressupost no arriba al milió d’euros.
 
Per altra banda, també es denúncia la situació de bloqueig que es viu amb les institucions. Segons l’Ajuntament, hi ha confusió a l’hora d’assumir responsabilitats: “Ni actuen ells ni ens deixen actuar a nosaltres. Hi ha falta d’entesa amb l’ACA i el Parc Natural. Necessitem que es determini de qui és la responsabilitat”, afirma el regidor de Medi Ambient, Roger Santaló. Des del consistori s’assumeix que “la responsabilitat és de tots” però s’assenyala que les administracions es mouen “per esllavissades”.
 
Actualment, la meitat de la població de Castellfollit viu a dalt la cinglera. 500 dels 960 habitants que té el poble, viuen en cases ubicades sobre la pedra basàltica. Reverter ha afirmat que, si la situació continua immòbil, “algun dia podria haver-hi risc en els habitatges”.
 

Miquel Reverter, alcalde de Castellfollit, i Roger Santaló, regidor de Medi Ambient, davant la cinglera Foto: Martí Albesa