Absolt un veí d’Argelaguer per enviar-se una fulla de coca des de Colòmbia per a «usos espirituals»

L'Audiència de Girona no ha pogut demostrar que l'home volgués traficar amb cocaïna | Es va fer enviar un paquet amb 2 quilos de coca en pols

NacióGarrotxa
17 de març del 2017
Actualitzat a les 12:46h

L'home resident a la Garrotxa assegut al banc dels acusats a l'Audiència de Girona Foto: ACN


Aquesta setmana l’Audiència de Girona ha retirat els càrrecs i ha absolt al veí d’Argelaguer que l’any 2014 va fer-se enviar des de Colòmbia una fulla de coca. L’home, d’origen colombià, va defensar durant el judici celebrat dimecres que l’adquisició de la cocaïna era per a “usos espirituals” i que és tracta d’una pràctica habitual en les cultures ancestrals d'Amèrica Llatina. “Era per al meu consum personal, per a la meva religiositat perquè crec en els déus dels indígenes", va declarar.
 
La pena a la qual s’enfrontava l'acusat era de 4 anys de presó i una multa de 200.000 euros per un delicte contra la salut pública. La fiscalia, però, ha retirat l'acusació perquè no ha quedat provat que volgués traficar amb la droga i perquè és difícil extreure cocaïna de la fulla.
 
Els perits de l'Institut Nacional de Toxicologia (INTCF) van detallar que extreure cocaïna de la fulla de coca és "molt complicat" perquè hi ha una concentració molt baixa. Per això, ressalten que tenint en compte la quantitat de pols vegetal i el grau de puresa s'haurien pogut extreure en un laboratori, com a màxim, dos grams de cocaïna per quilo de fulla de coca triturada.
 
El paquet va arribar el 19 de setembre de fa tres anys a l'Aeroport de Madrid i els agents del Servei de Vigilància Duanera el van rastrejar fins a Argelaguer (Garrotxa).
 
A Colòmbia, mastegar coca és un ritual que es porta a terme i una pràctica estesa i tolerada perquè forma part de les cultures ancestrals. Segons el veí d’Argelaguer, la coca "és una planta sagrada, un element de connexió social que s'usa per a la resolució de conflictes". Durant el judici també va defensar que mastegar coca, quan no es fa en grup, serveix per "resar" als "déus dels indígenes".