símbols municipals

La Vall de Bianya renova la bandera municipal

El nou símbol és obra d’Oleguer Plantalech | Aquest mes de març la Generalitat va acceptar la insígnia

Oleguer Plantalech, l'alcalde Santi Reixach i l'historiador Josep Murlà a la presentació de l'escut el gener del 2016 | Aj. Vall de Bianya
per Pau Masó, Vall de Bianya | 16 de març de 2017 a les 08:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de març de 2017 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Vall de Bianya completa la renovació dels seus símbols municipals amb la reforma de la bandera. A principis del 2016 el municipi va estrenar escut i aquest mes de març, més d'un any després, renova la bandera. Oleguer Plantalech aficionat i autor del nou escut, ha portat a terme un treball durant més de 6 anys que ha finalitzat amb l’acceptació oficial de la nova bandera per part de la Generalitat. 

El nou símbol es basa en els colors verd i groc de l’escut. El verd representa els boscos bianyencs mentre que el groc fa referència al blat de moro, cereal d’on en surt el producte més conegut del municipi: el farro.

 
A la insígnia de la Vall de Bianya també hi apareixen dos objectes: una espasa i un globus imperial, representant Capsec i Sant Salvador de Bianya, que es van fusionar l’any 1969 per formar l’actual municipi. El primer objecte, amb l’empunyadura groga i una vara d’alcalde blanca amb el pom i les borles de color groc, representa l’antic municipi de Capsec. I el segon, amb ralles blanques i una creu negra al capdamunt, representa l’antic municipi de Sant Salvador de Bianya

 

La nova bandera del municipi Foto: Oleguer Plantalech


Escut i bandera s'adapten a la normativa catalana establerta l'any 1980. A la Garrotxa només Olot, Maià de Montcal i les Planes encara no han posat en regla els seus escuts.


A l'hora de portar a terme la renovació normativa. Oleguer Plantalech va estar recomanat per l’historiador Josep Murlà i el conseller heràldic de la Generalitat, Armand de Fluvià. Tot el procés de reforma dels símbols bianyencs va iniciar-se l’any 2011, i es va reprendre després que el 1994 hi hagués hagut un intent d’oficialitzar l’escut que es va deixar aparcat.
 

Una de les sessions de treball entre els impulsors dels nous símbols bianyencs Foto: Aj. Vall de Bianya

 

Participació