Olot acull la primera Marató de Donació de Plasma de Catalunya

S’hi reuniran més de 80 donants ja seleccionats | Una donació de plasma dura 45 minuts

Dissabte la ciutat d'Olot serà pionera en la donació de plasma
Dissabte la ciutat d'Olot serà pionera en la donació de plasma | Martí Albesa
Pau Masó
07 de març del 2017
El proper dissabte 11 de març Olot acollirà una marató pionera a Catalunya. Es tracta de la primera Marató de Donació de Plasma que es realitza al territori català. Tindrà lloc a la Sala Torín i reunirà més de 80 persones ja seleccionades en una jornada de deu hores. De les 9 del matí a les 9 del vespre, la Sala Torín viurà una marató intensiva que només pararà al migdia. 
 
Una extracció de plasma dura tres quarts d’hora. Per aquesta raó, ja s’han seleccionat uns donants que seran citats prèviament per tal que els temps d’espera sigui mínim. Per conèixer millor el procés d’extracció i viure en directe la Marató, l’organització convida al públic a assistir a l’esdeveniment.
 
El procés d’extracció consisteix en la donació de sang per part del pacient i la separació de les cèl·lules per recol·lectar el plasma a través d'una màquina. El procés finalitza amb el retorn de la resta de cèl·lules al pacient mitjançant la mateixa via d’extracció. Per donar plasma cal tenir entre 18 i 65 anys, pesar més de 50 quilos, trobar-se bé de salut i en el cas de les dones, no estar embarassada. Qualsevol persona interessada pot posar-se en contacte amb el Banc de Sang i Teixits.
 
El plasma és la part líquida de la sang, l’aigua i les proteïnes són els seus principals components. La transfusió de plasma es practica en casos en què el pacient té hemorràgies importants. El plasma també és necessari per l’elaboració de medicaments que s’utilitzen per tractar patologies com l’hemofília o immunodeficiències congènites.
 
Catalunya viu actualment una situació que garanteix les transfusions de plasma. Però l’assignatura pendent és en la fabricació de medicaments que necessiten material plasmàtic, no hi ha prou plasma per a la producció dels medicaments necessaris.
 
Arxivat a