L'estudi d'Olot RCR guanya el Pritzker, el «Nobel» de l'arquitectura

La firma està encapçalada per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta des del 1988 | El jurat destaca que la seva obra ha tingut un impacte “més enllà de la seva disciplina” | "És el que es podria somiar, si t'atrevissis a somiar-ho", declara Vilalta

L'antiga Foneria Barberí d’Olot, seu d'RCR, en els moments posteriors a conèixer el premi
L'antiga Foneria Barberí d’Olot, seu d'RCR, en els moments posteriors a conèixer el premi | Pau Masó
Pau Masó / Roger Font
01 de març del 2017
Actualitzat el 02 de març a les 7:35h

Rafel Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta. Foto: Pau Masó


L'estudi d'arquitectura d'Olot, RCR, ha guanyat el Premi Pritzker, considerat el Nobel de l'arquitectura i dotat amb 100.000 dòlars, per la seva trajectòria. La firma està liderada per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta des del 1988 i és la primera ocasió en què el guardó no recau en un únic arquitecte.

En un comunicat, Pritzker ha ressaltat que el jurat ha seleccionat els tres arquitectes perquè han tingut un impacte més enllà de la seva àrea d'influència i per la varietat de les seves obres, que abasta des dels espais públics i privats fins a equipaments culturals i institucions educatives. També, destaca que la seva capacitat “per relacionar intensament l’entorn específic de cada lloc és un testimoni del seu procés i la seva profunda integritat”.
 

Aranda, Pigem i Vilalta en un dels espais de la seva seu aquest dimecres a la tarda Foto: Pau Masó


Un dels membres del jurat, Glenn Mucutt, també valora que amb l’ús de materials moderns, incloent acer i plàstics reciclats, han demostrat que la unitat de tots ells “pot portar a una increïble força i simplicitat” en les construccions. “La col·laboració d’aquests tres arquitectes provoca una arquitectura inflexible d’un nivell poètic”, assegura, a més de considerar que el seu treball inclou “un gran respecte pel passat que al mateix temps projecta la claredat del present i el futur”.

Algunes de les obres més recents de l’estudi són la Mediateca ‘Waalse Krook’ de Gent, a Bèlgica; i el Centre d’Art ‘La Cuisine’, al castell de Nègrepelisse (França). Entre moltes altres construccions a les comarques de Girona, la llar d’infants ‘El petit compte’, la Facultat de Dret de l’UdG, l’Institut d’Educació Secundària de Vilartagues, a Sant Feliu de Guíxols; el restaurant Les Cols d’Olot, les Caves Bell-lloc de Palamós i l’Estadi d’Atletisme d’Olot. A Barcelona, són autors hi ha la Biblioteca Sant Joan Antoni-Joan Oller al Barri de Sant Antoni de Barcelona i a l’estranger també són autors de construccions a Dubai o Bordeus.

La cerimònia d’entrega tindrà lloc el proper 20 de maig a Tòquio.
 

L'antiga Foneria Barberí d’Olot, seu d'RCR, en els moments posteriors a conèixer el premi Foto: Pau Masó


En declaracions a NacióDigital, Vilalta ha explicat que emportar-se aquest premi és "el que es podria somiar, si t'atrevissis a somiar-ho". "És un sostre però el més important és el procés vital i de desenvolupament d'aquesta tasca que tant ens agrada". Per últim, ha remarcat que "no ha de canviar res en concret amb el que fèiem fins ara".

En aquesta mateixa direcció s'ha expressat Carme Pigem, qui ha apuntat que "no hi ha millor premi" i que la seva intenció "és continuar com fins ara".

Una de les primeres felicitacions ha estat la del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que a més d'una piulada, també els ha trucat per donar-los l'enhorabona.Entre els premis que han aconseguit en els més de 25 anys d'història, hi ha la Medalla d'Or de l'Acadèmia de l'Arquitectura Francesa 2015, Cavaller de l'Ordre de les Arts i les Lletres de la República Francesa 2008-2014, l'International Fellows by the Royal Institute of British Architects (RIBA) 2012, l'Honorary Fellows by the American Institute of Architecture (AIA) 2010 i el Premi Nacional de Cultura en Arquitectura de la Generalitat de Catalunya 2005.
 

Les Cols Restaurat, a Olot. Foto: pritzkerprize

 

La Lira, a Ripoll. Foto: pritzkerprize
 

Row House, Olot. Foto: pritzkerprize
 

Museu Soulages, França Foto: pritzkerprize
 

Guarderia El Petit Comte. Foto: pritzkerprize


Laboratori Barberí. Foto: pritzkerprize
 

Pista d'atletisme Tossols-Basil. Foto: pritzkerprize
 

Arxivat a