El Govern protegeix el Castell d’Oix

Ha delimitat un entorn de protecció al voltant de l’edificació | L’objectiu és garantir la pervivència dels seus múltiples valors culturals, paisatgístics i ambientals

El Castell d'Oix situat a les afores del nucli urbà
El Castell d'Oix situat a les afores del nucli urbà | Generalitat de Catalunya
NacioGarrotxa
23 de febrer del 2017
​Des d’aquesta setmana, el Castell d’Oix, situat al municipi de Montagut i Oix, estarà més protegit que mai. El Govern de la Generalitat ha establert un entorn de protecció al seu voltant amb la intenció de preservar els valors culturals, paisatgístics i ambientals en les millors condicions possibles.
 
L’entorn delimitat ocupa la zona de pastures i vegetació més propera al Castell amb l’objectiu d’assegurar la correcta visualització del monument. El Govern també té la voluntat de no afectar més espai del necessari , per això únicament delimita la protecció a la correcta percepció visual de l’edificació.

Segons el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Montagut i Oix, Cèsar Renau, la gestió d'aquesta zona ha estat portada a terme pel Departament de Cultura i des de l'Ajuntament no s'ha intervingut en cap moment. "És una franja de protecció paisatgística que no permet fer cap construcció al voltant que pugui desvirtuar el valor del Castell", així la defineix Renau. Fa un any i mig que el Departament de Cultura anava darrera d'aquesta protecció, es tracta d'un procès que va passar per un període d'al·legacions on, segons el regidor, hi va haver alguna oposició d'algú que es va interessar pels terrenys que envoltaven l'edificació.

El Castell d’Oix va ser declarat bé cultural d’interès nacional i està situat molt a prop del nucli urbà d’Oix. Va ser construït al segle XV pels senyors de Bestracà de Camprodon, es tracta d’una edificació d’estil gòtic i un dels elements turístics més importants del municipi garrotxí.