ERC Olot demana aplicar una taxa a les empreses distribuïdores de serveis bàsics

Seria un impost sobre el transport de l’energia i afectaria a les infraestructures que utilitzen les grans empreses | La proposta es presentarà en forma de moció en el ple del proper dijous

Les torres elèctriques serien un dels objectes de l'impost
Les torres elèctriques serien un dels objectes de l'impost | Endesa
Pau Masó
21 de febrer del 2017
Actualitzat a les 11:57h
El proper dijous 24 de febrer, Esquerra Republicana de Catalunya d'Olot presentarà al ple una moció amb la intenció de demanar a l’Ajuntament que apliqui una nova taxa a les empreses subministradores de serveis bàsics. En concret, demanen que es reguli l’espai públic que utilitzen aquestes empreses per transportar energia a través del municipi. Proposen calcular els terrenys que les xarxes de transport ocupen dins el territori olotí i imposar una taxa pels metres quadrats o quilometres d’espai públic que utilitzen.
 
La taxa inclouria tot tipus de línia o xarxa de transport d’energia elèctrica, hidràulica o de gas. Això vol dir que canonades, línies elèctriques, torres d’alta tensió, entre altres, serien objecte de l’impost. A més, la taxa recauria tant en les infraestructures terrestres com aèries, com poden ser els cables elèctrics. 
 
Segons ERC Olot, l’article 20.3.K de la Llei d’Hisendes Locals permet aplicar aquest impost d’una manera legal i amb la seguretat que les empreses no repercuteixin l’increment impositiu a la factura final dels clients. Serà necessari però portar a terme un estudi a través dels serveis fiscals de l’Ajuntament que concreti la regulació i el càlcul de l’impost.
 

Els regidors Josep Quintana, Anna Barnades i Pere Gómez en la presentació de la moció a la premsa Foto: Pau Masó

 
Segons Josep Quintana, regidor d’ERC Olot, es tracta d’una taxa que ja existeix però que fins ara no s’ha aplicat mai: “Els Ajuntaments no ho han aplicat la taxa perquè no sabien calcular-la o perquè, és cert, que es necessita un informe tècnic per saber com es regula. Demanem que l’Ajuntament apliqui una impost que pot aplicar”.
 
Anna Barnades, regidora del grup republicà a Olot, ha explicat que des del partit es demana que els recursos que es puguin extreure d’aquest nou impost s’apliqui en una necessitat de servei per la ciutat com la pobresa energètica: “Cal trobar nous models impositius que recaiguin sobre les grans empreses i no sobre les famílies”.
 
Actualment l’Ajuntament d’Olot ja obliga a les empreses energètiques del municipi a pagar un impost de l’1,5% sobre els ingressos bruts que generen. Amb la nova taxa que proposa ERC, el consistori podria exigir dos tipus d’impostos a les empreses energètiques: el ja existent sobre el consum, i la nova taxa proposada sobre el transport. 
Arxivat a