Una «erupció» i una «ona expansiva» principals novetats del Sismògraf 2017

La novena edició del festival de dansa englobarà prop d’una cinquantena d’espectacles | Tindrà lloc del 20 al 23 d’abril i les entrades es posaran a la venda el mes de març

Els responsables del Sismògraf al costat de l'instrument que dona nom al Festival
Els responsables del Sismògraf al costat de l'instrument que dona nom al Festival | Pau Masó
Pau Masó
16 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:58h
Aquest dijous s'ha presentat en roda de premsa al Museu dels Volcans la programació del Sismògraf 2017. S'han fet públic els espectacles que des del dijous 20 d’abril fins el diumenge de Sant Jordi dia 23, faran moure Olot al compàs de la dansa. Per novè any consecutiu el Sismògraf convertirà la capital de la Garrotxa en l’epicentre de les arts escèniques de Catalunya.
 
El Sismògraf 2017 proposa 48 espectacles (28 a l'aire lliure i 20 a espais tancats) que ompliran tres dies de programació ininterrompuda a diferents espais de la capital de la Garrotxa. La programació compta amb set estrenes, coproduccions i espectacles emergents. Per primer cop es podrà veure la trilogia sencera de Sweet Suite de Pere Faura, una de les quals convida a tothom a fer un homenatge a la pel·lícula Saturday Night Fever amb un ball participatiu a ritme del Night Fever dels Bee Gees. També es podran veure set espectacles coproduïts amb el Sismògraf, un fet que posa de relleu l’aposta del festival per ajudar a les companyies a tirar endavant els seus projectes. La part jove i emergent arribarà amb espectacles premiats i recents com Monstruo de Laila Tafur (premi del públic al Sismògraf 2016), Ji Gou: Preludi i Fuga de Neus Villà o l’espectacle LABranza (Premi Sismògraf del festival Ddansa 2016 de Vic).
 
“Erupció” al Torín
 
Una de les novetats de l’edició d’eguany és l'“Erupció”. Es tracta d'una secció del festival que busca focalitzar sobre un aspecte concret de la dansa basant-se en un territori, una idea, un artista, una companyia... Enguany el focus es posarà sobre el País Basc amb 3 espectacles: Lur Away de la companyia Sra. Polaroiska, The Endgame de Lokke/Olatz de Andrés, i Barbecho de la companyia Natxo Montero. Les erupcions agruparan el denominador comú basc a la Sala del Torín.
 
“Ona Expansiva” a la resta de la Garrotxa
 
Una altra novetat és l’obertura del festival a la resta de la comarca amb l’”Ona Expansiva”, una secció que portarà a Santa Pau, la Vall d’en Bas, Besalú i Les Planes d’Hostoles, l’espectacle LABranza del Colectivo Lamajara. Es tracta d’una peça inspirada en els moviments del treball al camp convertint-los en en dansa.
 

Tena Busquets, directora artística del festival; Pep Berga, regidor de Cultura; Francesc Ten, director dels Serveis Territorials de Cultura; i Albert Piñeira, de la Diputació de Girona Foto: Pau Masó

 
Espectacles escènics i curiosos

Altres espectacles destacats seran els que donaran el tret de sortida i la clausura a les activitats a l’aire lliure del festival. El Sismògraf de carrer començarà amb l’espectacle Mira-T de Circ Pànic a la Plaça Major amb una balança de grans dimensions i tancarà al mateix lloc amb Mulïer, un espectacle nocturn que treu en escena la dansa sobre xanques.
 
El Sismògraf també presenta espectacles curiosos pel públic com una aposta on els participants hauran de completar un recorregut amb bicicleta (Artistas Salchichas), una instal·lació on modular la llum i el so a través del cos (Bulb) o un espectacle que convida a l’espectador a ser protagonista de la representació (Tu vas tomber!). Tampoc hi faltarà el Sismohop, la secció del festival dedicada a la dansa urbana que aquest any recull cinc espectacles en un a la Plaça Major.
 
Les entrades pel Sismògraf 2017 es posaran a la venda a partir del mes de març i s’oferiran abonaments que agruparan diversos espectacles. Es podran adquirir les entrades a les taquilles del Teatre Principal d’Olot, a Can Trincheria o a través d’Internet a sismografolot.cat .