Tanca la merceria Can Tenas d'Olot amb 192 anys d'història

La jubilació de la dependenta, la situació econòmica i la falta de relleu generacional ha obligat als propietaris a deixar el negoci | La seva obertura data del 1825, una de les merceries més antigues de Catalunya

La merceria, situada entre la Plaça Doctor Ferrer i el Firal d'Olot
La merceria, situada entre la Plaça Doctor Ferrer i el Firal d'Olot | Martí Albesa
Pau Masó
15 de febrer del 2017
Actualitzat a la 13:44h
El proper mes de març la merceria Can Tenas d’Olot deixarà de vendre vetes, didals i fils. Ho farà després de 192 anys d’història i formant part com un dels comerços més antics d’Olot i Catalunya. Els seus propietaris, Carles Tenas i Paquita Martí, han decidit, després de portar el negoci durant més de 20 anys plegats, trencar amb el llegat familiar.
 
Segons Carles Tenas, successor del negoci fundat l’any 1825, deixen la merceria perquè l’única dependenta que tenien es jubila i per culpa de la falta de relleu generacional a la seva família. Però també, i sobretot, tanquen al veure que les merceries estan condemnades a morir: “Considero que avui en dia la merceria és un mal negoci i la prova és que no se’n posen de noves. Nosaltres abans teníem tres o quatres marques de fil, ens hem quedat amb una”, explica Tenas. Segons el propietari el que més recordaran són les estones amb la clientela: “Molta gent sabia que podia venir, seure, “fer-la patar” i passar-ho bé”.
 
Amb 84 anys d’edat, Carles Tenas és la cinquena generació des de Pelegrí Tenas, sastre que va obrir la botiga fa més de 190 anys. Juntament amb Paquita Martí han conduït un negoci històric que ha rebut reconeixements per part de la Generalitat. Carles Puigdemnont va entregar una distinció a la merceria el maig del 2016 que l’honorava com a negoci de més de 150 anys.
 
A partir del mes de març, Can Tenas podria passar a mans d’un nou propietari. No hi haurà relleu generacional i, per això, el matrimoni ha posat a la venda tota la finca, un immoble de tres plantes ubicat al centre d’Olot. Després de tants anys, la cantonada entre el Firal d’Olot i la Plaça Doctor Ferrer veurà desaparèixer un negoci familiar que ha format part de la història de la capital de la Garrotxa.

Carles Tenas, ha explicat en una entrevista a NacióGarrotxa la història, les vivències i el recorregut d'una botiga centenària. Llegeix-la aquí.
 
 
Arxivat a