L'Observatori del Paisatge, amb seu a Olot, exporta el seu model al món

L’ens públic ha inspirat a 15 observatoris internacionals sobre matèria paisatgística | L’observatori català ha estat convidat a la Conferència Internacional d’Observatoris del Paisatge

Centre de Documentació del Paisatge a l'Hospici d'Olot
Centre de Documentació del Paisatge a l'Hospici d'Olot | Generalitat de Catalunya
Pau Masó
08 de febrer del 2017
Actualitzat a les 12:09h
L’Observatori del Paisatge de Catalunya, amb seu a l’Hospici d’Olot, ha estat font d’inspiració per a diversos països del món a l’hora de portar a terme polítiques de paisatge. Una quinzena d’observatoris internacionals paisatgístics s’han inspirat en el model de gestió i l’estructura organitzativa de l’ens català. Països com Líban, Colòmbia, Canadà, Suècia, Finlàndia, Irlanda, Regne Unit o Països Baixos han mostrat interès en conèixer a fons el model de l’entitat per poder importar les estratègies catalanes als seus observatoris.
 
El recent creat observatori neerlandès ha convidat a l’entitat catalana a participar aquesta setmana a la Conferència Internacionals d’Observatoris del Paisatge que té lloc a Amersfoort. Representants de l’Observatori del Paisatge de Catalunya presentaran les polítiques i instruments de protecció, gestió i ordenació del paisatge català, molts dels quals són pioners.
 
L’interès internacional sobre l’experiència catalana recau principalment en la redacció dels catàlegs del paisatge. Un documents tècnics que determinen la tipologia dels paisatges de cada zona, els seus valors i estat de conservació, els objectius de qualitat que han de complir i les propostes per assolir-los. Actualment estan aprovats els catàlegs de set zones catalanes, entre ells, el de les Comarques Gironines.
 

Paisatge de tardor a la Garrotxa Foto: Martí Albesa


L’Observatori, al Consell d’Europa
 
L’Observatori del Paisatge de Catalunya és també l’assessor del Consell d’Europa en matèria paisatgística. Participa activament en el desplegament de la informació sobre el paisatge europeu a institucions i a la ciutadania en general. Ho fa juntament amb França, Portugal, Suïssa, Eslovàquia i la regió belga de Valònia amb el Sistema d’informació del Conveni Europeu del Paisatge (ELCIS). Aquest sistema permet accedir a les institucions a la principal informació en matèria de protecció i gestió del paisatge.
 
L’Observatori del Paisatge de Catalunya és una institució que neix l’any 2005 com a ens d’assessorament de la Generalitat i de conscienciació de la societat en matèria de paisatge. Està estructurat en forma de consorci pel Govern, les administracions locals, universitats i col·lectius professionals. Des del seu naixement l’Observatori ha tingut la seu tècnica a Olot, ubicada a l’Hospici.