Olot engega un pla per lluitar contra l'atur de llarga durada

L’Ajuntament impulsarà diverses mesures per reduir el nombre d’aturats crònics | Ho farà a través de la contractació de tutors personalitzats i la creació d’una empresa

Pau Masó
08 de febrer del 2017
La bossa d'aturats crònics de la ciutat volta el centenar
La bossa d'aturats crònics de la ciutat volta el centenar | Cedida
L’Ajuntament d’Olot no es conforma amb ser una de les poblacions amb menys aturats de Catalunya sinó que ara es proposa combatre l’atur crònic que hi ha a la ciutat. Es tracta d’un centenar de persones que viuen des de fa anys a l’atur i que no tenen sortides laborals per culpa de l’edat, perquè han perdut els hàbits de treball o perquè només s’han dedicat a un únic sector gran part de la seva vida laboral.
 
El consistori emprendrà diverses mesures per eradicar aquest atur crònic. Ho farà, en primer lloc, a través d’un projecte que agruparà tècnics o tutors que acompanyaran i ajudaran a les persones aturades en la seva reinserció laboral. Es tracta d’un projecte subvencionat pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) que busca un acompanyament proper i facilitar la relació entre aturats crònics i empreses. Tindrà lloc un concurs públic on una entitat o fundació podrà presentar-se per tirar endavant el servei durant tot el 2017. S’estima que amb aquest projecte s’hi podran adherir una desena d’aturats de llarga durada.

 

El regidor Estanis Vayreda i la responsable de l'àrea d'ocupació de Dinàmig, Lídia Fernández Foto: Pau Masó


En segon terme, el consistori olotí es planteja la creació excepcional d’una empresa per inserir els aturats de llarga durada en el cas que no puguin ser inserits al mercat laboral amb la proposta anterior. Es tractaria d’una empresa social preferiblement liderada per alguna entitat o associació ja activa a la comarca. Aquest projecte requerirà una consultoria per saber quin tipus d’empresa ha de ser i en quin sector econòmic s’hauria de situar. Per descobrir el posicionament d’aquesta futura empresa per aturats, s’obrirà un concurs públic per trobar un ens que vulgui portar a terme el treball de posicionament i definició.
 
Estanis Vayreda, regidor de Progrés Econòmic, ha explicat que la creació d’una empresa per a aturats crònics ha de servir com a “instrument que permeti contractar persones”. Però també ha assegurat que el millor seria “no haver-la de crear”. Vayreda ha definit totes aquestes propostes d’inserció laboral com un missatge de no conformitat: “No volem resignar-nos a que hi hagi gent a la ciutat que vulgui i no pugui treballar”.
 
L’atur a la ciutat d’Olot es situa ara mateix al voltant de les 1.600 persones, de les quals un centenar són de llarga durada. El perfil de l’aturat crònic és de mitjana edat i s’equilibra entre els dos gèneres. 
Arxivat a