Els veïns de la Vall d'en Bas tornen a sentir-se seu Can Trona

Era un dels objectius de l’actual equip de govern després de recuperar un espai gairebé abandonat| Després de mig any, el reformat centre de Cultura i Natura ha rebut 4.392 visitants

Entrada principal de l'edifici
Entrada principal de l'edifici | Martí Albesa
Pau Masó
02 de febrer del 2017
Actualitzat a les 9:46h
L’Ajuntament de la Vall d’en Bas ha posat sobre la taula el balanç de mig any del nou Centre de Cultura i Natura Can Trona situat al veïnat del mateix nom, a Joanetes. Després de la reobertura l’estiu passat, la voluntat del consistori basenc era tornar vida a l’espai i obrir-lo als ciutadans. Segons l’Ajuntament aquest objectiu “s’ha aconseguit amb escreix”, ja que habitants, entitats i associacions del municipi han participat activament assistint o organitzant activitats al centre. De fet, les propostes culturals organitzades per entitats alienes a l'Ajuntament ja superen les que programa el propi consistori: de les 18 activitats d'aquests primers 6 mesos de vida de Can Trona, 10 han estat organitzades per organismes aliens a l'administració. 
 
El públic de Can Trona no es limita solament a la Vall d’en Bas, els habitants de la resta de la comarca també han tornat a fer ús de l’espai. Diverses entitats privades i públiques de la Garrotxa han organitzat esdeveniments al centre demostrant que l’equipament també és un punt lúdic, cultural i a disposició de tota la comarca.
 

Lluís Amat, alcalde; Xevi Collel, director de Can Trona; Noemi Torralba, responsable Oficina de Turisme. Foto: Pau Masó


En total, des de la nova estrena de Can Trona el 17 de juliol del 2016 fins aquest gener, 4.392 persones han utilitzat l’equipament. El 28% dels visitants s’han adreçat a Can Trona per assistir a les activitats programades des del centre, mentre que l’exposició permanent que conté el recinte dedicada a la Vall d’en Bas, ha estat visitada per un 24,5% del públic. La resta de visites s’han repartit entre les exposicions temporals de Can Trona
 
L’Oficina de Turisme de la Vall d’en Bas també es troba a l’espai de Can Trona des de la seva reforma. En aquest balanç de sis mesos, hi han passat prop de 200 persones, la majoria famílies provinents de Barcelona.
 
Redefinir l’equipament, clau per tornar a posar-lo al servei dels ciutadans
 
Lluís Amat, alcalde de la Vall d’en Bas, ha volgut remarcar que l’esforç que ha fet l’Ajuntament a l’hora de redefinir l’equipament “ha estat clau” perquè els habitants de la Vall d’en Bas tornessin a apropar-se a l’equipament. “No té sentit un equipament macro si les persones no l’utilitzen. Estem molt contents que la població faci seu l’equipament”, ha assegurat Amat.
 
Can Trona buscarà aquest 2017 consolidar-se com a centre cultural i lúdic de la Vall d’en Bas després que l’anterior equip de govern no definís els usos de l'equipament. L’Ajuntament ja ha avançat que aquest any s’apostarà pel públic escolar i que Can Trona acollirà esdeveniment no tant sols a nivell de comarca, sinó que també “amb caràcter de país”. 
 

Auditori de l'edifici de Can Trona, a la Vall d'en Bas. Foto: Andreu Oliveras