L'olotí Xevi Bayona farà la reforma del Firal

"Teixir, cosir, vestir" és el projecte votat majoritàriament per un 61,5% dels ciutadans que han participat a la consulta | Les obres començaran després de Festes del Tura del 2017 i han d'estar acabades per la festa major del 2018

«Teixir, cosir, vestir» és el projecte guanyador de reforma del Firal
«Teixir, cosir, vestir» és el projecte guanyador de reforma del Firal | Xevi Bayona - Bach Arquitectes - Lluís Paumé
22 de novembre del 2016
Actualitzat el 23 de novembre a les 15:18h
L'arquitecte olotí i col·laborador de NacióGarrotxa, Xevi Bayona, dirigirà la reforma del Firal d'Olot. La majoria dels olotins que han participat a la consulta han escollit la proposta "Teixir, cosir, vestir", signada conjuntament amb Bach Arquitectes i Lluís Paumé.

Ha estat el projecte més votat pel jurat tècnic, que li ha donat 40,23 punt sobre un total de 45, i sobretot per votació popular, que ha obtingut un 61,5% dels vots. 2.316 persones s'han decantat per la proposta liderada per Xevi Bayona, d'un total de 3.787 vots registrats. Tots tres projectes han tret la màxima puntuació en la proposta econòmica.

En total el projecte "Teixir, cosir, vestir" suma 86,90 punts. En segon lloc queda el projecte "101 plàtans" que ha tret 61,07 punts i "Un Tossol i dos Triais" que n'ha tret 53,2.

El projecte preveu incorporar un escenari una zona de jocs infantils a l'espai que hi ha entre el Firal i el Firalet. Bayona conserva la majoria dels plàtans del Firal i només n'elimina alguns de davant del Teatre Principal i la Casa Solà Morales, per donar un major protagonisme a les façanes monumentals. On sí s'eliminen els plàtans és a la zona d'entre el Firal i el Firalet, on s'hi plantarà til·lers i freixes. 

"Teixir, cosir, vestir" imagina un mobiliari i una il·luminació funcional i confortable. També contempla la creació d'una zona de jocs d'aigua a dalt de tot del passeig. 

Inici d'obres després de les Festes del Tura

A les properes setmanes la junta de govern local adjudicarà la redacció del projecte de reforma a Xevi Bayona, Bach Arquitectes i Lluís Paumé. Tindran quatre mesos per elaborar-lo i el calendari preveu tenir-lo llest al mes de març. Llavors començarien les adjudicacions de les obres, amb la idea que poguessin començar al mes de juny. 

Tot i així, l'alcalde Josep Maria Corominas assegura que el gruix de les obres no començaran fins després de les Festes del Tura: "Al Firal a l'estiu hi ha d'haver activitat i una part de les Festes del Tura s'han de poder fer aquí". Les obres haurien de poder-se inaugurar a la festa major de l'any 2018, tot i que aquell estiu ja ha d'estar llest per a celebrar-hi tota mena d'activitats. 

Un 13% de participació

Un total de 29.175 persones tenien dret a vot a la consulta ciutadana que va començar dimecres passat i s'ha tancat avui a les vuit del vespre, dels quals només n'han votat un 13%. Són lluny del llindar del 20% que s'havia fixat l'alcalde. Tot i així, Corominas es mostra satisfet perquè la votació popular ha acabat decantant la balança. "Ha passat el que m'agradaria que passés, que la votació popular i el jurat tècnic coincidissim", opina l'alcalde. 
 

Jocs d'aigua, al capdamunt del Firal. Foto: Xevi Bayona - Bach Arquitectes - Lluís Paumé

 

Espai arbrat entre el Firal i el Firalet. Foto: Xevi Bayona - Bach Arquitectes - Lluís Paumé

 

Jocs infantils al nou Firal d'Olot. Foto: Xevi Bayona - Bach Arquitectes - Lluís Paumé

Arxivat a