Les parelles de les embarassades podran ser a les cesàries a l'Hospital d'Olot

És el primer centre gironí en permetre que els pares de la criatura estiguin presents al part, tot i que sigui a través d'una intervenció quirúrgica | "Hi ha un augment de la satisfacció de les mares, disminueix l'angoixa i necessita menys fàrmacs", destaca la cap de ginecologia de l'hospital de la capital de la Garrotxa

En Gerard ha acompanyat a la Sandra en el naixement de la Carla per cesària
En Gerard ha acompanyat a la Sandra en el naixement de la Carla per cesària | Martí Albesa
22 de novembre del 2016
Actualitzat el 30 de novembre a les 15:44h
L'Hospital d'Olot permet a les parelles de les dones embarassades ser presents al part també quan es tracti d'un naixement per cesària. Fins ara, en tractar-se d'una intervenció quirúrgica les mares havien d'entrar soles al quiròfan. Des d'aquest mes de setembre, tres dones ja han estat acompanyades al moment de realitzar la cesària. És el primer hospital de les comarques gironines en oferir aquest servei i a hores d'ara molts pocs hospitals públics de Catalunya permeten que els parts per cesària estiguin acompanyats. 

La cap de ginecologia de l'Hospital d'Olot, Sandra Tudela, explica que les cesàries acompanyades tenen molts beneficis per a les mares: "Hi ha un augment de la seva satisfacció, disminueix l'angoixa, necessita menys fàrmacs pel dolor i les nàusees, augmenta la producció d'occitocina i, per tant, disminueix el risc de sagnar".

Asseguts al costat de la mare

Abans d'entrar al quiròfan, els acompanyants s'han de col·locar una granota estèril impermeable al damunt de la roba, un gorro i una protecció per a les sabates. L'acompanyant entra al quiròfan un cop la dona ja està anestesiada i s'asseu al costat del capçal de la llitera. La parella no veu el camp quirúrgic i la seva funció és donar suport moral a la dona. Un cop acabada la intervenció, enlloc de passar a la sala de reanimació com la resta d'operacions, els dos progenitors i la criatura passen a observació a la sala de parts tots tres junts. 

El cap adjunt del servei d'anestesiologia de l'Hospital d'Olot, Joan Ortells, explica que els acompanyants "queden exclosos de la resta de circuits de l'àrea quirúrgica i no passen per a cap altre quiròfan". A més, en cas que el part presentés qualsevol tipus de complicació l'acompanyant hauria de marxar immediatament de la sala d'intervencions. 

Un 17,5% dels parts d'Olot són per cesària

Les mares poden estar acompanyades en totes les cesàries programades i en queden excloses aquelles intervencions de risc. Un 17,5% dels parts de l'Hospital d'Olot són per cesària i, d'aquestes, una quarta part són programades. La majoria de cesàries que es produeixen a l'hospital garrotxí són degudes al fet que el nadó estigui mal col·locat i vingui de natges. 

La iniciativa neix de les reiterades demandes de les dones embarassades que havien de parir per cesària i no entenien com la seva parella no podia ser present al moment del part, de la mateix manera que si parís a la sala de parts. Els responsables del centre confien que amb aquest nou servei puguin atreure a dones d'altres comarques que vulguin venir a parir a Olot davant la possibilitat d'estar acompanyades per la seva parella. 
 

L'equip mèdic de l'Hospital d'Olot, avui a la roda de premsa. Foto: Martí Albesa

Arxivat a