Guia pràctica del Festival Lluèrnia 2016

Totes les preguntes i respostes necessàries per seguir la festa del foc i de la llum d'aquest dissabte a Olot | Els organitzadors esperen que més de 20.000 persones vegin les 46 instal·lacions

Muntatge de Xevi Bayona, l'any passat al Lluèrnia
Muntatge de Xevi Bayona, l'any passat al Lluèrnia | Martí Albesa
09 de novembre del 2016
Actualitzat a les 8:31h
Què és el Festival Lluèrnia?

El Festival Lluèrnia és la festa del foc i de la llum. Se celebra des del 2012 al voltant de Sant Martí, aprofitant el tradicional estiuet. Quan es pon el sol la ciutat brilla com mai amb tota mena d'instal·lacions efímeres que desapareixen a la mitjanit.

Què s'hi pot veure?

46 instal·lacions repartides per la ciutat d'Olot, en un perímetre comprès entre el Torín i la plaça del Carme i arribant fins al riu Fluvià, al tram que va des del pont de Ferro fins als jardins de la Vila Vella. Al riu hi haurà muntatges de grans dimensions, com l'Ingenus Fluvius, de Pim Pam Pum Foc! i Xevi Bayona que posarà foc al damunt de l'aigua. Una altra instal·lació jugarà amb la llum a les finestres de Can Jombi oferint una imatge espectacular de l'antiga fàbrica olotina. 

El Lavagueram vol omplir de lava les clavagueres d'una ciutat volcànica com és Olot. És la proposta de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura i es podrà veure a la plaça de la Lliça, a darrera del Consell Comarcal de la Garrotxa. 

El Núria Social, l'antic cinema Núria, acollirà el Lluèrnia Kids, un nou espai amb llum, ombres i experimentació pensat pels més petits. No hi faltaran clàssics del festival com els Contes a la vora del foc, que aquest any s'explicaran als rentadors dels Jardins de la Vila Vella, i l'Hort de la Llum de la plaça del Torín. L'Hortolana d'aquest any serà Clara Riera. L'AOAPIX aquest any aposta per un muntatge crític amb els milers de morts que hi ha al Mediterrani de persones que intenten arribar a Europa, a la plaça Campdenmàs.
 

Mapa amb tots els muntatges del Lluèrnia 2016.

 

Descarrega't el MAPA amb totes les instal·lacions del Lluèrnia 2016

Quins artistes hi participen?

Una de les singularitats del Lluèrnia és la varietat dels autors que elaboren els muntatges d'art efímer. Hi participen artistes, arquitectes i també estudiants de les principals escoles de disseny de Catalunya i d'universitats que imparteixen estudis relacionats amb el disseny, l'art i l'arquitectura. També hi haurà instal·lacions de totes les escoles i instituts olotins i les entitats de la comarca tindran espais on poder mostrar les seves creacions.

A més, l'organització demana a tots els veïns i comerços del Nucli Antic que instal·lin espelmes als balcons i decorin els aparadors amb motiu del festival. 
 

Descarrega't el PROGRAMA del Lluèrnia 2016

El Lluèrnia 2015 va recrear una colada de lava, baixant del volcà Montsacopa Foto: Martí Albesa

Quins espectacles hi ha?


Aquest dissabte, durant el Lluèrnia hi haurà diversos espectacles. A dos quarts de vuit del vespre, al Firalet, la Fura dels Baus penjarà d'una torre de 40 metres a diversos treballadors de La Fageda, en un muntatge on també hi participen els Ministrers de l'Escola de Música.

A dos quarts de nou del vespre, a les nou, a dos quarts de deu i a les deu de la nit, una quarantena de balladors s'acomiadaran del Firal tal com el coneixem actualment representant-hi L'últim ball, en vistes que a la primavera han de començar les obres de reforma.

El festival acabarà a dos quarts de dotze de la nit amb un espectacle de cloenda als Prats de la Mandra, amb la companyia Cal y Canto Teatro, de Burgos. 22 artefactes representaran una allau d'animals fantàstics que sobrevolaran els caps d'adults i infants per transportar-los a un món oníric.

Quan comença?

La cinquena edició del festival Lluèrnia serà el 12 de novembre, des de les sis de la tarda fins a les dotze de la nit. Hi haurà 46 instal·lacions repartides per la ciutat d'Olot, a més de diversos espectacles. Tot i així, el festival ja començarà aquest dijous a la tarda amb una sèrie de converses sobre l'Espai Públic a la sala La Carbonera i la inauguració de l'exposició sobre el projecte Flaneûr a la plaça Major. Dijous a les 21h, al Teatre, es podrà veure l'espectacle de dansa Espheres, amb motiu del Festival. 

També divendres hi haurà algunes prèvies del lluèrnia. El divendres 11 de novembre, a les vuit del vespre, Pep Sau i Miquel Subiràs transformaran el Noc d'en Cols amb el Noc 1940. A dos quarts de deu de la nit, a Can Carbasseres faran tortells a ritme de jazz. També durant aquests dies es pot visitar les exposicions Atrapant Lluèrnies, de Duaita Prats, a Can Trincheria i Hijacking Lluèrnia, dels alumnes del Grau Superior de Fotografia de l'Escola d'Art d'Olot, a la sala 15 del Museu de la Garrotxa.
 

Un dels muntatges del Festival Lluèrnia 2015 al centre d'Olot. Foto: Martí Albesa


Cal pagar entrada?

Tots els espectacles del Lluèrnia són gratuïts, així com les exposicions. Només cal pagar entrada per l'espectacle Espheres, del dijous al vespre al Teatre Principal d'Olot.

On aparcar? 

El Festival Lluèrnia ha habilitat un aparcament gratuït per a vehicles als terrenys de l'antiga estació de tren, a l'entrada d'Olot venint des de Bracons. L'aparcament és molt a prop dels terrenys on hi haurà l'espectacle de cloenda. 

On menjar?

L'any passat 20.000 persones van veure els muntatges efímers de llum i foc, una xifra que desbordar tots els restaurants d'Olot i va deixar a diverses persones sense poder sopar. Aquest any, l'organització ha habilitat dos punts on es repartiran bosses amb un entrepà calent i una beguda per 5 euros, a la sala La Carbonera i a la plaça Campdenmàs.

Qui fa possible el Lluèrnia?
 
Més de 3.000 persones participen com a voluntaris al Festival Lluèrnia. La iniciativa va sorgir ara fa quatre anys d'un grup de ciutadans i en poc temps ja s'ha convertit en un dels grans esdeveniments de la comarca. L'Ajuntament d'Olot hi dóna suport a nivell econòmic i també tècnic. 
 
Hi ha fotografies d'anteriors edicions del Festival?
 

Galeria de Fotos Festival Lluèrnia 2015 (Martí Albesa)

Galeria de Fotos Festival Lluèrnia 2014 (Marc Roca)

Galeria de Fotos Festival Lluèrnia 2013 (Martí Albesa)

Arxivat a