El Parc Natural intenta posar remei a les massificacions a la Fageda d'en Jordà

A l'espera que el departament de Territori construeixi un carril bici entre Can Blanc i el volcà Santa Margarida, el PNZVG amplia la vigilància per evitar els embussos a la carretera

Redacció NacióGarrotxa / ACN
31 d'octubre del 2016
Actualitzat el 08 de novembre a les 17:33h
El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG) vol gestionar millor les massificacions de visitants que s'esperen aquesta tardor a la Fageda d'en Jordà. Ha començat per actuar en dos fronts. Per una banda, als propers dies instal·larà nous senyals de prohibit aparcar al voral de la GI-524, la carretera que connecta Olot amb Santa Pau i permet arribar fins a la Fageda. Es vol dissuadir així els conductors de no deixar els vehicles a aquestes zones i evitar problemes de seguretat entre vianants i conductors. 

Per altra banda, han contractat un segon vigilant a l'aparcament de Can Serra, que quan la zona d'estacionament estigui completa n'informarà als conductors des del trencant de la carretera, per tal que no entrin al seu interior quan no hi càpiga cap més vehicle. "El que fa és tallar l'entrada a l'aparcament i evitar que els vehicles s'esperin, pensant-se que hi ha places i provocant importants retencions a la carretera", explica el director del PNZVG, Xavier Puig. 

Aquest segon vigilant se sumarà al que ja hi havia en altres temporades al taulell per pagar el tiquet de pàrquing. Els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals també controlaran les massificacions i les retencions a la carretera. 

Des del Parc Natural recomanen evitar les hores punta i poder gaudir així del silenci característic de la Fageda d'en Jordà. La majoria de visitants es concentren als caps de setmana i dies festius de la tardor, entre les deu del matí i les dues de la tarda. També aconsellen deixar el cotxe a Olot i arribar-hi caminant. 

El 12 d'octubre de l'any passat es va batre el rècord de visitants amb 2.500 persones en un sol dia. L'aglomeració es trodueix en problemes de mobilitat ja que els dos aparcaments no poden assumir tots els cotxes i els conductors opten per deixar-los al voral de la carretera, amb el risc que comporta per a conductors i vianants. 

Projecte d'un carril bici entre la Fageda i Santa Pau

El departament de Territori i Mobilitat preveu habilitar un carril bici que uneixi l'aparcametn de Can Blanch, a la zona de Ca la Guapa, amb el de Can Serra i el del volcà de Santa Margarida. Aniria des de l'extrem de la Fageda més proper a Olot fins al més proper a Santa Pau. El calendari és que el projecte tècnic estigui llest a finals d'any i en funció dels pressupostos del 2017 puguin començar les obres l'any que ve, que tindrien un cost de 800.000 euros. 

L'Ajuntament de Santa Pau s'encarregarà d'allargar aquest carril bici des de l'aparcament del volcà Santa Margarida fins al poble de Santa Pau. Les obres d'aquest segon tram costaran 70.000 euros i l'Ajuntament ja hi treballa. 

Primeres aglomeracions a la Fageda

Aquest diumenge La Fageda d'en Jordà va registrar la primera aglomeració important d'aquesta tardor. Va ser el matí i durant unes dues hores hi va haver retencions de fins a 5 quilòmetres a la C-152 i 3 quilòmetres més a la C-37, que van obligar a haver de muntar un dispositiu policial per regular el trànsit.