Objectiu: que la fibra òptica arribi a tota la Garrotxa abans del 2020

El Consell Comarcal de la Garrotxa i la fundació Guifi.net creen la xarxa Xafogar que portarà l'internet d'alta velocitat a les empreses i habitatges de tots els municipis de la comarca, incloses les cases aïllades

Presentació a la premsa de la xarxa de fibra òptica Xafogar
Presentació a la premsa de la xarxa de fibra òptica Xafogar | Andreu Oliveras
27 d'octubre del 2016
Actualitzat a les 9:01h
El Consell Comarcal de la Garrotxa ha creat la xarxa Xafogar, que ha de portar la fibra òptica a tots els municipis de la comarca abans del 2020. La xarxa pertany a la Fundació Guifi.net i la idea és que puguin utilitzar-la totes les operadores de telefonia. El primer pas és portar el cablejat a cadascun dels municipis de la comarca i a partir d'aquí fer-lo arribar a les diferents cases i empreses. 

"Les grans companyies no volen apostar per la Garrotxa i hem de treballar des del consell perquè el 2020 tothom tingui la oportunitat de connectar-se a la fibra òptica tal i com ha fixat la Unió Europea", subratlla el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona. El consell ha creat aquesta xarxa perquè a dia d'avui Movistar ha deixat clar que només invertirà en fibra òptica a Olot i al barri de Can Blanc de Santa Pau. 

En una comarca com la Garrotxa amb moltes masies aïllades la dificultat de fer arribar la fibra òptica és gran. Per això, el gerent de SIGMA, Francesc Canalias, explica que hi haurà zones com els nuclis de població de l'eix del Fluvià i el Brugent, la Vall de Bianya i Riudaura que tindran fibra òptica real. En canvi, a determinats municipis més petits o a cases aïllades el que hi arribarà és una connexió millor que l'actual a través d'un sistema d'antenes que no serà fibra òptica però s'hi aproximarà.

Un 40% dels municipis ja disposen de fibra òptica

Actualment la xarxa ja arriba a un 40% dels municipis de la comarca, com és el cas de la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts, Castellfollit de la Roca i Argelaguer. En aquestes poblacions ja s'hi podran començar a connectar les empreses i els particulars. Tot i que a Olot sí que hagi arribat la fibra òptica de Movistar, Xafogar també preveu instal·lar-s'hi. 

El projecte costarà uns 10 milions d'euros, finançats íntegrament a través dels usuaris que es connectin a la Xafogar. La majoria dels ajuntaments de la comarca s'han compromès a adherir-s'hi i posar totes les facilitats perquè arribi als municipis.