Així són els tres projectes finalistes per remodelar el Firal d'Olot

Durant un mes, els ciutadans poden estudiar-los i decidir quin votaran a la consulta que se celebrarà del 16 al 22 de novembre |  Xevi Bayona - Bach Arquitectes Lluís Paumé; Forgas Arquitectes; i Birulés Cabré Romans arquitectes són els autors de les tres propostes

«Teixir, cosir i vestir», una de les tres propostes finalistes pel nou Firal
«Teixir, cosir i vestir», una de les tres propostes finalistes pel nou Firal
15 d'octubre del 2016
Fins al 16 de novembre, els veïns d'Olot poden mirar i estudiar els tres projectes finalistes en la reforma del Firal. A través d'una consulta telemàtica hauran de votar quin dels tres volen que s'acabi convertint en el nou Passeig d'en Blay. Durant tot aquest cap de setmana l'Ajuntament d'Olot ha instal·lat una carpa a davant de Sant Esteve coincidint amb la Fira de Sant Lluc i als propers dies organitzarà debats i xerrades per conèixer-los millor. 

Tots tres projectes coincideixen en mantenir els arbres del Firal. "El gran canvi serà a la zona del Firal petit, és aquí on veurem més transformacions", explica l'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas. El Firal petit és l'enllaç entre el Firal i el Firalet, l'espai on actualment hi ha jocs infantils. 

«Teixir, cosir i vestir», la proposta de Xevi Bayona, Bach Arquitectes i Lluís Paumé
 

«Teixir, cosir i vestir», de Xevi Bayona, Bach Arquitectes i Lluís Paumé pel nou Firal.


L'arquitecte olotí i opinador de NacióGarrotxa, Xevi Bayona, s'alia amb Bach Arquitectes i Lluís Paumé per signar una proposta que comparen amb la que faria un "bon sastre artesà". Situen el Firal Peitt, l'espai central entre el Firal i el Firalet, com una gran zona multifuncional que allotja els jocs infantils, l'escenari o una plaça oberta on realitzar-hi tota mena d'activitats. Aquest espai es podrà travessar des de qualsevol punt sense cap tipus de barrera pels vianants. Alhora conserva el Firal pròpiament dit com un passeig arbrat.

«101 plàtans», la proposta de Forgas Arquitectes
 

«101 plàtans» és la proposta de Forgas Arquitectes pel nou Firal.


Els vigatans amb despatx a Barcelona Forgas Arquitectes proposen tres peces ben diferenciades: un passeig arbrat, un saló allargat a la zona on ara hi ha l'estàtua de Miquel Blay i una peça escalonada entre el Firal i el Firalet. Volen aconseguir un espai flexible que permeti realitzar-ne un bon manteniment i alhora n'afavoreixi tota mena d'usos."Volem que el Firal no perdi cap de les qualitats que té ara i que la proposta ajudi a aportar solucions que millorin els aspectes més deficitaris", expliquen.

«Un Tossol, dos Triais», el projecte de Birulés Cabré Romans Arquitectes
 

«Un Tossol, dos Triais» és el projecte de Birulés Cabré Romans Arquitectes per remodelar el Firal.

 

Els arquitectes Birulés Cabré Romans imaginen una porxada de plàtans ben endreçada, amb bancs per seure i un bon enllumenat. Volen que sigui un lloc de bon passar i on estar-s'hi una estona. Veuen el Firal com un espai de trobada funcional per ser utilitzat diàriament però també quan s'hi vulguin fer espectacles massius.

Consulta ciutadana, del 16 al 22 de novembre

La consulta ciutadana per escollir el nou Firal d'Olot serà del 16 al 22 de novembre. Podran votar tots els majors de 16 anys, empadronats a la ciutat abans del 30 de juny. El sistema serà el mateix que la consulta sobre el futur dels correbous, a través d'internet caldrà respondre a la pregunta: "Selecciona el projecte que t'agrada més per la remodelació del Firal".

La votació serà totalment telemàtica i s'habilitaran diversos punts presencials per ajudar a les persones a votar a través de l'ordinador a la Biblioteca Marià Vayreda, l'Hospital d'Olot, l'Institut Municipal de Promoció, l'Institut Municipal d'Educació, el Consorci d'Acció Social i l'Oficina Jove Ideal. 

Abans s'hauran exposat els tres projectes a la sala La Carbonera i s'haurà realitzat un gran acte al Teatre Principal on els equips d'arquitectes explicaran les seves propostes i els ciutadans els podran fer preguntes. Les obres pel nou Firal està previst que comencin a mitjans del mes de juny del 2017 i durin fins al juny del 2018. 
Arxivat a