Olot engega una residència de creació interdisciplinar, pionera a Catalunya

Professionals de les arts, ciències i humanitats d'arreu del món coincidiran en un mateix espai per engegar els seus projectes

Els primers residents de Faber, amb els responsables de la residència
Els primers residents de Faber, amb els responsables de la residència | Martí Albesa
22 de setembre del 2016
Actualitzat el 28 de setembre a les 8:44h
Olot estrena un equipament pioner a Catalunya: la residència Faber. Es tracta d'un centre per a professionals de les arts, ciències i humanitats. Residents d'arreu del món s'instal·len durant quatre setmanes a Olot per elaborar el seu projecte. El contacte entre ells, persones de diferents orígens i professions, fa que aquest projecte s'enriqueixi i evolucioni amb les aportacions rebudes. 

El seu director és l'escriptor premi nacional de literatura Francesc Serés, que ha participat en diverses residències creatives arreu del món. Per Serés, "en la manera que la residència sigui útil i de servei tindrà sentit". Aquesta utilitat es percep també amb el retorn que fan els residents a través de xerrades i activitats adreçades a estudiants, altres institucions del país i també al públic en general. 

Faber és un projecte que s'instal·la a Olot però vol donar servei a tot el país. El regidor de Cultura, Josep Berga, subratlla que aquesta "és la residència de Catalunya i aquest retorn s'ha de poder fer en qualsevol lloc del país". El projecte és una iniciativa de l'Ajuntament d'Olot i la Conselleria de Cultura, finançada a parts iguals per a les dues institucions.

Residents vinguts d'arreu del món

Els primers residents que fa més d'una setmana que ja estan a Faber són la periodista i escriptora Anna Ballbona; l'escriptor i professor Philip Hoare; Satu Ekman, que tradueix els llibres de Sánchez Piñol al finès;  l'escriptor Jorge Galán; Erga Netz, productora de televisió i documentalista afincada a Amsterdam;  l'escriptora russa Anzhelina Polonskaya; i el professor i escriptor de Kabília Noufel Bouzeboudja. 

La directora de la instució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs, copara Faber amb l'ambient que es vivia a principis del segle XX a la Residencia de Estudiantes de Madrid, on hi convivien intel·lectuals de talla de Dalí, Lorca o Buñuel.

Internacionalització de Catalunya

Faber també serveix per atreure cap a Catalunya creadors d'arreu del món. "Es tracta d'una experiència que ajuda molt més del que ens pensem en la internacionalització de la llengua i la cultura catalana", opina Anna Ballbona, una de les primeres residents.  

Actualment la residència Faber està instal·lada a l'Hotel Riu Fluvià d'Olot, a tocar de la Fageda d'en Jordà. Al llarg de l'any, Faber preveu acollir una quarantena de residents distribuïts entre diferents períodes. 
Arxivat a