Els Museus d'Olot commemoren l'Any Blay, mostrant el seu «sentiment olotí»

La Sala Oberta exposa els estrets lligams que tenia l'artista amb la seva ciutat natal | El 2016 se celebra el 150è aniversari del naixement de l'escultor

Aquestes dues escultures de Miquel Blay es restauraran en directe a l'exposició
Aquestes dues escultures de Miquel Blay es restauraran en directe a l'exposició | Andreu Oliveras
01 de setembre del 2016
Actualitzat a les 9:22h
El 2016 se celebra el 150è aniversari del naixament de Miquel Blay i la ciutat ha decretat aquest 2016 com l'Any Blay. Des d'aquest dissabte i fins al 15 de gener, la Sala Oberta del Museu de la Garrotxa mostra l'exposició Miquel Blay, sentiment olotí, on repassa l'estreta relació que l'escriptor tenia amb la seva ciutat natal. 

La mostra se centra en l'etapa que Blay va estar treballant a Olot, el seguiment exhaustiu que la premsa de l'època feia a la seva carrera, les nombroses escultures que va donar a la ciutat i els homenatges que se li van fer a Olot. "Quan venia de visita a Olot, els comerços tancaven i la gent el rebia a l'estació. Era una persona molt estimada i que estimava la ciutat", explica la directora dels Museus d'Olot, Montserrat Mallol. 

Era tan estimat que l'any 1909, quan Miquel Blay tenia 43 anys, l'Ajuntament d'Olot va decidir declarar-lo fill il·lustre i va posar el seu nom al Firal. En aquell moment l'escultor ja havia creat Els primers freds, una de les seves obres més importants, i estava triomfant arreu del món. La comissària de l'exposició, Mercè Doñate, apunta que "néixer a Olot el va dur a ser escultor, però també el va empènyer a marxar per poder complir amb els encàrrecs que rebia".  
 

Roda de premsa de presentació de les activitats de l'Any Blay Foto: Andreu Oliveras


Un dels atractius de l'exposició és que els visitants podran veure en directe com es restauran dues escultures de grans dimensions que Blay va donar a l'Escola de Belles Arts d'Olot, perquè els alumnes puguessin estudiar-les. 

Activitats complementàries per celebrar l'Any Blay

Paral·lelament a la mostra, els Museus d'Olot han organitzat tot un seguit d'activitats des d'ara fins al gener per commemorar l'Any Blay. A més, el Museu del Prado de Madrid i el Museu d'Art de Girona també han muntat dues exposicions commemoratives de Miquel Blay. Aquests tres museus són els que custodien un major nombre d'obres de l'artista olotí. 
Arxivat a