L'illa energètica d'Olot entrarà en funcionament al mes de setembre

Els tubs ja connecten la plaça Mercat, Can Montsà, l'Hospici, el Montsacopa i l'antic hospital i estan a punt perquè es posi en marxa el sistema | Es tracta d'una infrastructura pionera a l'Estat que permetrà estalviar un 20% d'energia

La sala de les energies estarà situada a la planta baixa del Sant Jaume
La sala de les energies estarà situada a la planta baixa del Sant Jaume | Martí Albesa
Redacció NacióGarrotxa
19 d'agost del 2016
Actualitzat a les 9:47h
Ja falta menys perquè entri en funcionament la Xarxa espavilada, l'illa energètica pionera a l'Estat que permetrà escalfar amb energies renovables l'antic hospital de Sant Jaume, la Plaça Mercat, la residència Montsacopa, el geriàtric la Caritat, l'Hospici i Can Montsà. Aquest estiu s'han fet les últimes obres per portar els tubs des del Sant Jaume fins a l'edifici que acull la FES i el Servei de Català. 

El projecte és pioner a l'Estat perquè utilitza tres energies renovables -fotovoltaica, geotèrmia i biomassa- i el gas natural per generar una xarxa de calor, fred i electricitat amb control automatitzat. El que el fa més innovador, segons els seus impulsors, és que permet combinar les energies en funció de la necessitat de cada moment. El sistema està connectat a una estació meteorològica que oferirà informació a temps real amb 14 hores a la vista per ajustar la producció energètica segons el moment. Està previst que permeti reduir un 20% la factura energètica. 

Sala de les energies, a peu de carrer

El projecte compta també amb una part didàctica. Des del carrer Mulleras es podrà veure la Sala de les Energies, l'espai on hi haurà instal·lades les calderes i tota la maquinària. D'aquesta manera els vianants podran veure quin tipus d'energia es consumeix en cada moment i quant s'estalvia. 

El projecte va començar a construir-se ara fa dos anys, en el moment que van fer-se les obres de la nova Plaça Mercat. Al seu subsòl ja s'hi van instal·lar pous de geotèrmia i es van deixar a punt les canonades que connecten amb l'antic hospital. 

L'alcalde d'Olot, Josep Maria Corominas, ha explicat que la voluntat de l'Ajuntament és seguir ampliant el projecte. Un cop posada en marxa la xarxa al setembre, analitzaran fer-la arribar a altres edificis municipals com la Biblioteca Marià Vayreda. 

A punt per ampliar el geriàtric de l'hospital

Corominas també ha explicat que confia començar aviat les obres d'ampliació i reforma de la residència geriàtrica de l'Hospital, que ha d'ocupar part de les instal·lacions que antigament s'utilitzaven per les consultes externes del Sant Jaume, a la banda de Sant Rafel. 
Arxivat a