Cristóbal Colón: «La Fageda és una bogeria, plena de seny»

El programa "Arrelats" de TV3 mostra quins són els orígens de la cooperativa | L'empresa és un projecte social integrador per dignificar la vida de les persones amb malalties mentals i discapacitat intel·lectuals

El fundador de La Fageda, Cristóbal Colón, durant l'entrevista d'«Arrelats»  de TV3
El fundador de La Fageda, Cristóbal Colón, durant l'entrevista d'«Arrelats» de TV3 | CCMA
Redacció
08 d'agost del 2016
Actualitzat el 24 d'agost a les 12:01h

L'aragonès i fundador de La Fageda, Cristóbal Colón, va ser el convidat del programa Arrelats, de TV3, emès aquest diumenge. En l'espai, conduït per Ernest Folch, Colón va explicar que “La Fageda és una bogeria, plena de seny”; un projecte social integrador per dignificar la vida de les persones amb malalties mentals i discapacitat intel·lectuals, on tinguessin feina i sou. 

Els orígens d’aquesta iniciativa es troben en l’interès per la psiquiatria que va desenvolupar Colón quan va estar a la presó amb 19 anys. Això, el va portar a treballar als psiquiàtrics de Saragossa i Martorell i, l'any 1974 va arribar al manicomi de Salt. Allà, i després d'una forta revolta per les condicions denigrants en les quals es trobaven els pacients, va decidir tirar endavant el seu projecte i iniciar una teràpia de treball amb els malalts.

L'any 1982 va crear La Fageda, el projecte social que fabrica 60 milions de iogurts l'any, en el qual treballen 280 persones, 168 de les quals tenen alguna malaltia mental o discapacitat intel·lectual. La cooperativa de La Fageda també ha creat una xarxa de residents, centres assistencials i espais pels jubilats. 

El territori

Colón va arribar a Catalunya als anys 70, fugint també de les represàlies polítiques del règim franquista que patia a Saragossa. Tot i que es va enamorar de la Garrotxa, un territori que sent com a casa seva, Colón va dir que no estava enamorat de Catalunya sinó agraït. "Si em preguntessis de quin lloc estic enamorat o de quin país, et diria que estic profundament desenamorat. Jo no em sento aragonès, no em sento espanyol, no em sento català. Estic decebut", va declarar.