El Govern posa en marxa les bases de les lleis del món local

Meritxell Borràs destaca que inverteixen la dinàmica i que primer escoltaran les aportacions del municipalisme

ACN
28 de juliol del 2016
Actualitzat a les 15:24h
El Govern ha donat aquest dijous el tret de sortida al procés participatiu que ha de definir les bases de les lleis del món local. En l'enèsim intent per aprovar la legislació que reguli els governs locals i el seu finançament, l'executiu ha decidit invertir les coses i que sigui el món local qui directament faci les seves aportacions, perquè són els alcaldes i els regidors els que trepitgen la realitat, ha apuntat la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, que ha recordat que la dinàmica fins ara passava per la presentació de textos per part del Govern, un sistema que ha fracassat. El procés de participació ha començat a caminar amb la reunió del seu consell institucional, encapçalat pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont. 

El president Puigdemont, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i la consellera de Governació, Meritxell Borràs, han encapçalat la reunió del consell institucional del procés participatiu GovernsLocals.cat, on participen els presidents de les diputacions, les associacions de municipis, el Síndic d'Aran, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (que ha delegat en el seu primer tinent d'alcalde), i els grups parlamentaris. 

Al marge d'aquest consell institucional, el procés després es divideix en sis àmbits de treball: ordenació territorial i serveis a les persones, organització dels governs locals, relacions intergovernamentals, nova governança, innovant la gestió pública local i finances locals. També hi haurà un comitè tècnic i un consell assessor.

Després de la reunió institucional, que ha tingut lloc al Parlament, Borràs ha remarcat que després de gairebé 40 anys d'ajuntaments democràtics, "la societat ha canviat i és evident que cal renovar les eines per donar resposta a la ciutadania, fent-les més pràctiques, més útils i transparents".