«Colores Ciegos», l'exposició que arriba aquest estiu a l'Arxiu Comarcal

Obra del fotògraf Josep Echaburu aquesta sèrie d'imatges neixen a partir d'una pregunta: “Com interpreta els colors una persona cega de naixement?”

«Colores Ciegos», l'exposició fotogràfica de Josep Echaburu
«Colores Ciegos», l'exposició fotogràfica de Josep Echaburu | Arxiu Comarcal de la Garrotxa
Redacció
28 de juliol del 2016
Actualitzat a les 10:44h
En el marc de la XII Biennal Olot Fotografia, la sala d’actes de l’Axiu Comarcal de la Garrotxa acollirà l’exposició Colores Ciegos, de Josep Echaburu, entre el 29 de juliol i el 27 d’agost. Echaburu és un fotògraf nascut a Barcelona l’any 1967 que va realitzar la sèrie d’imatges que exposa a partir d’una pregunta: “Com interpreta els colors una persona cega de naixement?”

Per respondre aquesta qüestió l’autor a fer un treball de camp i va entrevistar diversos invidents per descobrir les sensacions que tenien respecte als colors i, després, va buscar els espais o els llocs que descrivissin el color explicat per cadascun d’ells. 

En la major part dels casos, aquest color no existia en l’escena fotografiada. Això es deu al fet que la seva interpretació no es correspon amb la manera de viure el color de les persones que hi poden veure, sinó que es basa en un altre tipus de percepcions, ja sigui a través dels altres sentits o de definicions i sensacions que han tingut o viscut. 

La gamma de colors es transforma, d’aquesta manera, en una gamma d’experiències que possibiliten la comunicació entre les persones cegues i els vidents, en un món on el color té una importància fonamental. 

Josep Echaburu ha obtingut nombrosos premis nacionals i internacionals i ha exposat la seva obra en diferents ciutats espanyoles. El seu treball ha estat publicat en diversos magazins de fotografia espanyols i internacionals. A més de realitzar els seus projectes personals, treballa com a fotògraf per a TVE.