Obertes les inscripcions per participar al Ball Pla de les Festes del Tura

L'Esbart Olot torna a organitzar l'acte, després de la recuperació de la dansa l'any passat

Recuperació del Ball Pla, a les passades Festes del Tura
Recuperació del Ball Pla, a les passades Festes del Tura | Martí Albesa
Redacció NacióGarrotxa
18 de juliol del 2016
Actualitzat el 16 d'agost a les 9:25h
L'Esbart Olot obre les inscripcions per participar al Ball Pla, que se celebrarà el divendres 9 de setembre, a tres quarts de sis de la tarda a la plaça Major. L'any passat, l'esbart va recuperar la dansa tradicional olotina en el seu format més primigeni i aquest any torna a organitzar-la, per tal que es faci un lloc en el calendari festiu. 

Per participar al Ball Pla és necessari assistir a algun dels assajos que es faran els dies 23, 25, 30 d'agst i 1 de setembre, de vuit a nou del vespre al local de l'Esbart. La inscripció s'ha de fer al mail [email protected] o trucant al telèfon 609.502.360

El Ball Pla estarà interpretat pel grup Sants & Fot i servirà d'obertura del Ball a la Plaça, organitzat per Ofolk. Una vintena de parelles van ballar l'any passat el Ball Pla. 

De dansa popular a enaltiment de la burgesia

L'origen del Ball Pla d'Olot es remunta al segle XVIII. Començava amb un passeig d'entrada de les parelles fins a la plaça Major i tot seguit s'efectuava el Ball. Amb el pas dels anys, el ball pròpiament dit va anar perdent importància fins a substituir-lo per la Sardana dels Senyors i després eliminant-lo, tot i conservant-ne el passeig inicial i el nom de Ball Pla. 

El franquisme va impulsar el Ball Pla i el va convertir en una exhaltació de l'alta societat olotina, que es posava les millors robes i joies de què disposava per lluir-les en el passeig inicial. Les parelles i autoritats desfilaven fins a la plaça Major, mentre la resta d'olotins es dedicava a contemplar-los i comentar com anaven vestits. Un cop a la plaça, ballaven els gegants, cabeçuts i cavallets i s'encenien els focs artificials. Després començava el ball privat per les parelles del Ball Pla, primer a l'interior del Teatre Principal i anys més tard al Casino.

A la dècada dels 60 i 70 es va iniciar una forta campanya contrària a l'acte per part dels moviments socials olotins i com a conseqüència el Ball Pla es va suprimir el 1978. Com a burla d'aquest Ball Pla burgès es va crear el Ball Pla de Sant Miquel, encara vigent avui en dia, on amb els vestits de paper es feia mofa de com s'havia mudat l'alta societat.
Arxivat a